Siirry sisältöön

YSI-työpajasta eväitä sairaaloiden innovaatio­ympäristön kehittämiseen

06.06.2017 | OuluTurkuUutiset

Miikka Kiiski IBM:n Watson Health Centeristä (oik), Hanna Nikkilä Microsoft Oy:stä, Pirjo Nissinen-Kiviranta Fujitsu Finland Oy:stä sekä start-up –yrittäjät Huoleti Oy:n Carita Savin ja Empirica Finland Oy:n Jan Borgelin keskustelivat innovaatioympäristöstä yritysnäkökulmasta. Kuva: Paula Pelkola, Turku Science Park.

Noin 40 asiantuntijaa kokosi ideoita ja ajatuksia sairaaloiden innovaatioympäristön kehittämiseksi Shift -businesstapahtuman toisena päivänä 1.6.2017. Mukaansa osallistujat saivat uutta kehittämisintoa ja eväitä omaan innovaatiotyöhönsä.

Turussa ja Oulussa on haettu keinoja ja tapoja saada suomalainen terveydenhuolto liiketoimintaa ruokkivaksi. Shift-businesstapahtuman ohessa järjestetyssä työpajassa terveydenhuollon ammattilaiset ja yritysmaailman edustajat pohtivat muun muassa, miten sairaaloiden arjen tunteva henkilökunta ja potilaat otetaan mukaan kehittämiseen ja tuomaan esiin omat ideansa ja miten kumppanit saadaan mukaan kehitystyöhön.

Työpaja oli osa Turussa ja Oulussa toteutettavaa YSI Yliopistosairaalat innovaatioalustana -hanketta, jossa kehitetään toimintamallia, jonka avulla sairaaloissa syntyvistä innovaatioista saadaan kehitettyä uutta liiketoimintaa. Turussa on keskitytty sairaaloiden toiminnasta kumpuavien tarpeiden löytämiseen ja niiden tuomiseen suoraan yritysrajapintaan ja sitä kautta yhteiskehittämiseen. Oulussa lähtökohtana ovat yritysmaailmasta nousevat ideat ja niiden esiin saaminen.

Alustuksena työpajalle esitettiin tuloksia Turun ja Oulun yliopistollisissa keskussairaaloissa tehdyistä piloteista sekä saatiin yrityksiltä evästystä kehittämiseen.

Pöydissä keskustelu kävi vilkkaana. Esille nousivat muun muassa yksilöiden innostamisen ja johdon kehittämismyönteisyyden merkitys, toimintatavan selkeys yrityskumppaneiden suuntaan, niiden saama hyöty sekä sekä ideoita kehittämisajatusten eteenpäin viemisen väyliksi ja toimintatavan juurruttamiseksi.

–  YSI-hankkeessa aloitettu työ ei lopu, vaan toimintatavasta tulee pysyvä osa terveydenhuoltoa. Pioneerityö ei kuinekaan koskaan ole helppoa. Olemme ison jutun äärellä, päätti työpajan sen fasilitaattorina toiminut Eeva Kiuru.

Kaksi hymyilevää naista seisoo rinnakkain ja poseeraa kameralle. Taustalla pöydän ääressä istuu muita ihmisiä, miehiä ja naisia.
YSI-hankkeen projektipäälikkö Marja-Riitta Viljainen Turku Science Park Oy:stä ja tilaisuuden fasilitaattori Eeva Kiuru Innovation Academy Oy:stä iloisina onnistuneesta työpajasta.

Yliopistosairaalat innovaatioympäristöinä -hanke toteutetaan Turku Science Park Oy:n koordinoimana. Kumppaneita ovat Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Hanke on osa Suomen kuuden suurimman eli ns. kuutoskaupunkien 6Aika-strategiaa. Rahoituksesta vastaavat Euroopan Aluekehitysrahasto (EAKR) ja Uudenmaan liitto rahoittajaorganisaationa.