Siirry sisältöön

Yritysalueilla on valtava potentiaali kiinteistöjen energiansäästöön – Vantaalla Energiaviisaat näytti mallia

23.04.2021 | UutisetVantaa

Kuva: Vantaan kaupunki

Energiatehokkaat ja vähähiiliset rakennukset hyödyntävät uusiutuvaa energiaa ja optimoivat esimerkiksi valaistukseen, viilennykseen, lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvää energiankulutusta. Kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavat investoinnit maksavat itsensä takaisin – se huomattiin myös Energiaviisaat kaupungit -hankkeessa. Hankkeessa laskettiin lähes kymmenelle Vantaan Petikko-Variston alueen yritykselle optimaalisia tapoja lisätä rakennusten energiatehokkuutta.

Yksi mukaan lähteneistä yrityksistä on Standi House Oy, jonka kiinteistö sai hankkeen myötä kokonaan uuden ilmeen. Standi on aurinkosähkön tuottajana Länsi-Vantaan yksityisistä toimijoista selkeästi suurin.

Standi Houselle kokeilu toi paitsi tuntuvia säästöjä, myös mittavia päästövähennyksiä:

  • Kaukolämpöä leikattiin 439 550 kWh, sähkön kulutus lisääntyi 43 870 kWh. Nettosäästö yhteensä siis lähes 400 000 kWh/vuosi
  • Vuositasolla säästöä syntyy yhteensä 19 626,23 euroa
  • CO2-päästöt leikkautuvat 54 % vuodessa eli n. 100 000 kg.

Yli 50 prosenttia pienemmät päästöt

Standi Housen toimitusjohtaja Jorma Numminen on lopputulokseen tyytyväinen:

”Standi tuli mukaan Energiaviisas Petikko-Varisto -projektiin syksyllä 2018 ja projektissa ollaan uusittu ilmanvaihtokojeet, otettu käyttöön rakennusautomaatio, yläpohjaa eristettiin lisää. Aurinkokennoja on vajaa 400, joilla me tuotamme käytännössä kesäkauden sähkönkulutuksen kokonaan. Sen lisäksi ilmavesilämpöpumput otettiin käyttöön toukokuussa 2020. Olemme luopuneet kaukolämmöstä. Varalla on vain sähkökattila talvikaudeksi. Näillä toimenpiteillä on päästy 50 prosentin energiasäästöön laskelmienkin mukaan, mutta myös käytännössä, ja päästöjä leikkaantuu kaikkiaan yli 50 prosenttia. Säästöt ja päästöjen leikkaus on mieltä lämmittävä, tosi hyvä lopputulos.”

Suuri potentiaali jo yhdelläkin alueella

Pelkästään Petikko-Variston yritysalueella on noin 100 vastaavaa kiinteistöä. Hankkeen projektipäällikkö Ari-Santeri Talja Vantaan kaupungin elinkeinopalveluista huomauttaa, että potentiaali säästöille ja päästöjen leikkauksille jo yhdellä yritysalueella valtava.

”Näiden tilastojen pohjalta jokaisen on helppo todeta se vaikutus, joka energiatehokkuudella voisi potentiaalisesti olla, jos sitä hyödynnettäisiin vielä laajemmin. Jo yksin rahallinen säästö on vuositasolla valtava.”

Vantaalaiset yritykset ovat ottaneet päästöhaasteen rohkeasti vastaan ja edistäneet osaltaan kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Teksti: Vantaan kaupunki