Koklaamo on Tampereella kehitetty innovaatioalusta, joka tarjoaa yrityksille loistavan mahdollisuuden kehittää uudenlaisia palveluita kaupunkilaisten tarpeisiin. Yritykset voivat tuoda villitkin ideansa Koklaamoon, jossa luodaan yhdessä ratkaisuja asukkaiden arjen epäkohtiin.
Koklaamoon osallistuminen vaatii yrityksiltä eli ”koklaajilta” ennakkoluulottomuutta, idean ja aikaa paneutua aiheeseen neljässä työpajassa. Yritysten edustajat saavat Koklaamo-tiimin tarkoin valitsemat kokeneet sparraajat avukseen ja yhteisön tuekseen. Ideat hiotaan valmiiksi konsepteiksi yhdessä.
Koklaamon toiminnassa korostuu asiakaslähtöisyys. Työpajoissa hyödynnetään Futurice Oy:n kehittämää Lean Service Creation -menetelmää, joka yhdistää palvelumuotoilun ja ketterän kehittämisen parhaat käytännöt. Aluksi työpajoissa haastatellaan potentiaalisia asiakkaita, jotta yritykset saisivat selville, mitkä ovat asiakkaiden mielestä ratkaisua vaativia arjen ongelmia.
Koklaamo huipentuu noin kolme viikkoa kestävään kokeilujaksoon. Sen avulla selvitetään, onko yritysten kehittämillä palvelukonsepteilla kysyntää kaupunkilaisten joukossa. Tesoma toimii ideoiden avoimena kokeilualustana.
– Tesoman kaupunginosa mahdollistaa Koklaamossa jalostuneiden ideoiden kokeilemisen aidossa kaupunkiympäristössä. Alueen asukkaat ovat tärkeässä roolissa myös arjen ongelmakohtien kartoittamisessa, Koklaamon projektipäällikkö Nina Mustikkamäki kertoo.
Nopea ja ketterä kokeilu on yrityksen etu

Nina Mustikkamäki ja projektisuunnittelija Lilli-Nora Siikasmaa olivat mukana toteuttamassa ensimmäistä Koklaamoa syksyllä 2016. Sen teemana olivat liikunnallisten lapsiperheiden arjen haasteet, joihin harrastavat perheet Tesomalla toivoivat ratkaisuja.
Yksi Koklaamoon osallistuneista yrityksistä oli Tampereen aluetaksi Oy, joka kehitti Reenitaksi-palvelukonseptin. Palvelun tarkoitus on tarjota vanhemmille luotettava ja edullinen ratkaisu lasten kuljetuksiin harrastuspaikoille. Vanhempi voisi tilata mobiilisovelluksen avulla Reenitaksi-kuljetuksen lapselleen esimerkiksi harrastukseen, joka alkaa jo ennen vanhemman työpäivän päättymistä.
Tampereen aluetaksi Oy:n toimitusjohtaja Helvi Liukkaalan mielestä Koklaamo tuki hyvin yrityksen uuden idean jalostamista.
– Vetäjät ja sparraajat olivat osaavia. Työpajojen ryhmätyöskentely tuntui kivalta, ja se tarjosi monenlaisia näkökulmia palvelun suunnitteluun.
Reenitaksin kysyntää selvitettiin lähettämällä 560 vanhemmalle feikkimainos kehitetystä palvelusta. Mainosta klikanneiden henkilöiden määrä osoitti, ovatko vanhemmat kiinnostuneita Reenitaksista. Linkin avanneille vanhemmille kerrottiin, että palvelu on vielä kehitysvaiheessa. Samalla heiltä kysyttiin kiinnostusta osallistua palvelun pilotointiin. Tulokset olivat hyviä: Reenitaksille oli selvästi kysyntää, ja moni oli valmis osallistumaan palvelun mahdolliseen pilotointiin.
Liukkaalan mielestä Koklaamo soveltuu mainiosti start up -yritysten lisäksi perinteisille yrityksille, joissa on totuttu käyttämään paljon aikaa tuotesuunnitteluun.
– Perinteiset yritykset panostavat valtavasti uuden palvelun suunnitteluun, vaikka eivät ole edes varmoja kysynnästä. Koklaamossa yritys pääsee ripeästi testaamaan, kannattaako konseptista kehittää valmista tuotetta, Liukkaala sanoo.
Liikenneturvallisuus toisen Koklaamon teemana
Toinen Koklaamo on parhaillaan käynnissä. Sen teemana on liikenneturvallisuuden parantaminen. Hakijoiden joukosta mukaan on valittu neljä yritystä. Uutta palvelukonseptia alkavat kehittää Citynomadi Oy, Saintex Oy, C2SmartLight Oy ja Reima Oy.
– Koklaamossa yritykset voivat löytää toisensa, verkostoitua ja tehdä yhteistyötä. Haluamme jakaa hyväksi koettuja käytäntöjä 6Aika-kaupunkeihin ja toivomme, että tulevaisuudessa toimintamallia voisivat hyödyntää myös muut kunnat, Lilli-Nora Siikasmaa sanoo.
Helvi Liukkaalan mukaan yhteistyö ja erilaisten ihmisten kohtaaminen ovat parasta Koklaamossa.
– Koklaamossa saa hyviä vinkkejä ja apua ihmisiltä, joita ei tapaisi muuten työssään, Liukkaala sanoo.
Lisätietoa: omatesoma.fi/koklaamo. Koklaamon omat verkkosivut avautuvat keväällä 2017.
Teksti: Päivi Pajula
Kuvat: Johanna Kurela