Oulun keskustaan avataan maanantaina 10.2. uudenlainen yhteiskehittämisen alusta ja kohtaamispaikka yrityksille, työnhakijoille ja opiskelijoille.
BusinessAsema on lähes suoraa jatkoa 6Aika-strategian Avoimet Innovaatioalustat -kärkihankkeelle. Sen toimintaa on kehitetty hankkeessa saatujen oppien avulla.
Idea yritysten ja työnhakijoiden kohtaamispaikasta sai alkunsa BusinessOulussa. 6Aika-kärkihankkeen päätyttyä asiantuntija Tapio Koivukangas huomasi, että ideaa voisi jalostaa eteenpäin.
”Kirjoittelin itselleni ajatuksia siitä, miten avoimia innovaatioalustoja voisi hyödyntää kaupunkiympäristössä. Samaan aikaan BusinessAseman idea oli lähtenyt liikkeelle BusinessOulussa. Ymmärsin, että se olisi hyvä hankeaihio Oulun kaupungin ja yritysten tarpeisiin”, Koivukangas kertoo.
BusinessAseman rakentaminen käynnistyi elokuussa 2019. Helmikuussa avautuu kaikille avoin tila, josta yrittäjyyden ja työllisyyden palvelut ovat helposti saatavilla. Tilaan tulevat muun muassa BusinessOulun elinkeino- ja työllisyyspalvelut, TE-palvelujen yrityspalvelut, OSAO Ovi, Yrityskylä Yläkoulu, 4H Business Lab ja Oulun Seudun Uusyrityskeskus. BusinessAsemalta löytyy palvelujen lisäksi avoimia työtiloja sekä Digipaja, johon kuuluu koulutustiloja sekä FabLab eli digitaalisen pienvalmistuksen työtila. Lisäksi BusinessAsemalla järjestetään erilaisia tapahtumia.
BusinessAsema älykiinteistönä
BusinessAseman kiinteistö on älykäs, mikä mahdollistaa erilaiset digitaaliset ratkaisut sekä niiden integroinnin ja tuotteistamisen. Se on alusta ja tila yrityksille testata omia tuotteitaan ja palvelujaan yhteiskehittämisen keinoin.
”Käytännössä tilassa voi kokeilla esimerkiksi turvallisuuteen liittyviä ratkaisuja, kuten henkilön mukanaan tuomien kiellettyjen esineiden tunnistamista videoanalytiikan avulla. Sen perusteella voidaan sulkea tai avata halutut ovet, sammuttaa valot tai viestiä infonäytöillä vaarasta”, Koivukangas kuvailee.
Kiinteistöön tulee muun muassa monenlaisia sensoreita, älykkäät lukot, valot ja AV-tekniikka, videoanalytiikkaa, älykästä taloautomaatiota, 5G-verkko, virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden VR/AR-toteutuksia sekä älykkäät saniteettitilaratkaisut. Kaiken keskiössä on tietoallas, johon kerätään dataa kaikista järjestelmistä. Data on vapaasti kaikkien käytettävissä ja sen avulla yritykset voivat kokeilla ketterästi uusia ratkaisuja ja palveluja asiakkaiden kanssa ennen tuotteistamista.
”Yritykset tuovat oma-aloitteisesti tilaan teknologiaa ja sovelluksia kaikkien hyödynnettäväksi. He voivat esitellä tuotteitaan ja palvelujaan osana isompaa kokonaisuutta”, Koivukangas sanoo.
Asemathonit tulossa
Keväällä BusinessAsemalla käynnistyy Asemathon-tapahtumien sarja. Oulun tilapalvelut ja Lindström tuovat ensimmäiseen Asemathoniin omia siivousalan haasteitaan yritysten ratkaistaviksi. Ideoita sparrataan Ideasprintissä, ja yritykset pääsevät pitchaamaan niitä. Sen jälkeen tuotteita ja palveluja yhteiskehitetään, minkä jälkeen kokeilut kilpailutetaan ja toteutetaan BusinessAsemalla.
”BusinessAsema on ollut helppo jalostaa käytäntöön. Kiitos siitä kuuluu 6Aika-kärkihankkeessa tehdylle pohjatyölle. Se madalsi yritysten kynnystä lähteä mukaan kokeilutoimintaan, mikä on ollut iso kulttuurinmuutos”, Koivukangas sanoo.
Seuraavaksi Koivukangas haluaisi selvittää, löytyykö Suomesta toista vastaavaa alustaa, jolloin useamman alustan voisi yhdistää. Se auttaisi suomalaisten yritysten liiketoiminnan skaalautumista, mahdollisesti myös kansainvälisille markkinoille.