Siirry sisältöön

Uudet palvelut ratkaisevat liikkumisen haasteita kestävästi, sujuvasti ja hauskasti

Uusia liikkumispalveluja kokeillaan tänä vuonna monipuolisesti ympäri pääkaupunkiseutua osana Perille asti -hanketta. Kokeiltavia palveluita valittaessa hyödynnettiin hankkeen aikana saatuja tutkimustuloksia sekä yhteiskehittämisen työpajoja.

Matkailukohteet esiin ja saavutettaviksi

Suositunkin matkailukohteen kasvua saattaa hidastaa se, ettei kohteeseen ole mahdollista päästä ilman omaa autoa tai venettä. Matkailukohteiden palveluista tai liikenneyhteyksistä ei välttämättä myöskään ole tarjolla tarpeeksi tietoa. Myös vaihtoehtoisille, joustaville liikkumismuodoille on tarvetta.

Tänä kesänä Espoossa kokeillaan iltareittiliikennettä vesibussilla Pentalan saareen torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin. Vesibussi kulkee Espoon Soukan yhteysvenelaiturin ja Pentalan saaristomuseon laiturin väliä. Pentalan luonnonkauniilla ja monipuolisella saarella sijaitsevat sekä Ravintola Paven että Saaristomuseo Pentala. Kokeilun avulla selvitetään, olisiko reittiliikennettä täydentäville iltavuorolle säännöllistä tarvetta. Kokeilun toteuttaa Aava Lines Oy.

Vantaalla kokeiltavan Stopoverguide.fi -verkkopalvelun tavoitteena on parantaa Vantaalla pysähtyvien matkailijoiden tietoisuutta alueen matkailupalveluista, niiden sijainnista ja liikenneyhteyksistä kohteeseen. Keskiössä on käytettävissä oleva aika, jonka perusteella matkailija voi hakea itselleen sopivia elämyksiä lähellä sijaintiaan. Palvelua kehitetään tiiviissä yhteistyössä alueen matkailuyritysten, muun muassa FlamingoSpan ja Ravintola Backaksen kanssa. Kokeilun toteuttaa Tietotemput Oy.

Viime kesänä Skipperin kaupunkivenepalvelu ihastutti Espoossa. Kesällä 2019 jakamistalouteen perustuvaa kaupunkivenepalvelua jatkokehitetään osana Perille asti -hanketta. Palveluun lisätään tietoa erilaisista retkikohteista sekä kehitetään varausjärjestelmää. Näin myös pidemmät retket saariin ja muihin retkikohteisiin Espoon Rantaraitin varrella ovat mahdollisia. Kokeilun toteuttaa Harmaja 10 Oy. Toisessa kokeilussa Espoossa päästään kokeilemaan venekyytien ostamista ja tarjoamista Bout Oy Ab:n toteuttamalla mobiilialustalla.

Lisää sujuvutta sekä turvallisuutta liikenteeseen

Pelkästään liikenneyhteyksien kehittäminen ei ratkaise kaikkia liikkumisen haasteita kuten pysäköintiä tai liikenneturvallisuutta.

Sujuvampi pysäköinti on esimerkiksi mahdollista, kun kiertotalous hyödyntää olemassa olevaa infraa. Espoossa Satamapaikka.com -palvelun avulla kokeillaan vapaiden venepaikkojen vuokraamista digitaalisin keinoin. Palvelun kautta veneilyharrastaja voi varata vierasvenepaikan ennakkoon tai vapauttaa oman paikkansa vuokrattavaksi. Kokeilun toteuttaa Bookkaa Finland Oy.

Jalankulkijoiden liikenneturvallisuutta parannetaan Jätkäsaaressa Älykäs suojatie -kokeilussa. Yhteen kohteeseen asennetaan älyteknologiaa sisältävät suojatiemerkit, joissa on liikenneturvallisuutta parantavia varoitustoimintoja. Samalla älykäs suojatie kerää liikenteestä dataa, jota pystytään hyödyntämään liikennesuunnittelun tukena. Kokeilun toteuttaa Bercman Technologies AS.

Kestävä liikkuminen on osa ilmastonmuutoksen hillitsemistä

Ilmastonmuutos vaatii tekoja meiltä kaikilta. Liikkumisen kannalta yksi tapa voi olla kyytien jakaminen. Jätkäsaaressa kokeillaan uutta laajan mittakaavan mallia lasten harrastuskuljetuksille. Tavoitteena on luoda skaalattava malli ja työkalut kimppakyytien aikatauluttamiselle ja useiden ikäluokkien kuljettamiselle harjoituksiin sekä peleihin. Kokeilun toteuttaa Pallo-Pojat Juniorit ry (PPJ).

Myös arkisen liikkumisen voi Jätkäsaaressa tänä vuonna hoitaa hauskalla ja kestävällä tavalla. Taloyhtiöiden pihoille tuodaan tavarapyöriä, joilla asukkaat voivat esimerkiksi kulkea ostoksille tai viedä lapset päiväkotiin. Älylukoilla varustettuja pyöriä sijoitetaan useaan kohteeseen Jätkäsaaressa. Kokeilun toteuttaa Colossus Finland Oy. Toisessa kokeilussa tarjotaan lähilogistiikkaa sähköavusteisilla kuormapyörillä kaikille Jätkäsaaressa kuljetuspalveluita tarvitseville tahoille. Ympäristöystävällistä ja autoliikennettä vähentävää palvelua voivat käyttää niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Kokeilun toteuttaa Eezery Enterprise Oy.

Seuraa Perille asti -hankkeen etenemistä Twitterissä. Tämän vuoden aikana aukeaa vielä muutama kokeiluhaku, joiden kautta yrityksillä on mahdollisuus tarjota ratkaisujaan liikkumisen haasteisiin.

 

Lisätietoja:
Anu Peltola
projektipäällikkö
Vantaan kaupunki
puh. 050 5551266, anu.peltola(at)vantaa.fi

Lue lisää Vantaan kokeiluista

Karoliina Korpela
projektipäällikkö
Espoo Marketing Oy
puh. 043 8273 271, karoliina.korpela(at)espoo.fi

Lue lisää Espoon kokeiluista

Janne Rinne
projektipäällikkö
Forum Virium Helsinki
puh. 040 682 0050, janne.rinne(at)forumvirium.fi

Lue lisää Helsingin kokeiluista

Perille asti -hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa. Rahoituksen myöntää Uudenmaan liitto. Hanke toteutetaan 2017–2019.