Siirry sisältöön

Uudet citylogistiikan ratkaisut työn alla – CityHUB-aseman kokeilu käynnistyy Turussa

DHL Expressin pyöräkuriiri. Kuva: DHL

Turun Puutorille on tulossa keväällä uusi CityHUB-lähijakeluasema, johon kuljetusyritykset toimittavat keskusta-alueen lähetyksiä. Pyöräkuriirit toimittavat lähetykset edelleen vastaanottajille. Asemalle tulee myös lähetysten noutopiste alueen asukkaita ja yrityksiä varten.

Puutorin CityHUB  on Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeen ensimmäinen kokeilu. Kokeilu jatkuu vuoden verran. Hanke on solminut kokeilusta yhteistyösopimuksen DHL Express Suomen kanssa, mutta yhteistyötä on tarkoitus laajentaa muihinkin kuljetusyrityksiin.

”Aseman toimintaan voi liittyä muitakin yrityksiä ja sen yhteydessä voidaan kokeilla uudenlaisia palvelumalleja, jotka liittyvät kaupunkilogistiikkaan”, projektipäällikkö Jere Lumikko Turun kaupungilta sanoo.

Pyöräkuriiritoiminta on yleistynyt Euroopassa vauhdilla. Se helpottaa ja nopeuttaa jakelua ahtaissa keskustaolosuhteissa. CityHUBilla voidaan tehostaa toimintaa lisää, koska asema sijaitsee aivan ydinkeskustan tuntumassa.

Sähköskoottereita peräkärryineen parkissa, vieressä seisoo kolme miestä, joilla kahdella postin oranssi tai keltainen työasu päällä.
Postin työntekijöitä koulutettiin viime syksynä turvalliseen ajoon uudella sähköjakeluskootterilla Turussa. Kuva: Valonia/Varsinais-Suomen liitto

Ratkaisuja etsitään yhteiskehittämällä

Syksyllä Citylogistiikka-hanke järjesti Turussa työpajoja, joissa pohdittiin pakettipalvelujen ja kuljetusratkaisujen kehittämistä muun muassa kuljetusyritysten, verkkokaupan edustajien ja ohjelmistokehittäjien kanssa.

Työpajoissa todettiin, että CityHUB-lähijakeluasema on sovellettavissa myös taajama-alueen ulkopuolelle. Jakelupisteen toiminnot voi yhdistää muihin jo olemassa oleviin palveluihin kyläkeskuksissa tai kehittää liityntäpysäköintipaikkojen palveluita.

CityHUB-lähijakeluasemien konseptin lisäksi työpajoissa pohdittiin verkkokaupan pikatoimitusprosessia eli sitä, miten verkkokauppojen lähetykset saadaan perille saman päivän aikana.

Dronekokeiluja tulossa Helsinkiin

Helsingissä on suunnitteilla tälle keväälle kokeilu, jossa pääkirjastosta lennätetään kirjoja droneilla Suomenlinnaan. Toinen kevään pilottikohteista on Tukkutori, jossa kokeillaan keskustaan suuntautuvien kuljetusten toimittamista kevyellä kuljetuskalustolla, esimerkiksi sähköavusteisilla tavarapyörillä tai mopoilla. Lisäksi Helsingissä ja Turussa tutkitaan mahdollisuuksia maan päällä kulkevien kuljetusrobottien testaamiseen.

Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeen tarjouspyyntö ensimmäisen CityHUB-lähijakeluaseman tilaratkaisusta Turussa on auki 30.1.2019 saakka. Katso lisätiedot täältä.

Ota seurantaan citylogistiikka.fi, Twitterissä @citylogistiikka

Video: Erkki Kiviniemi TAMKista esitteli Citylogistiikka-hanketta Viestintäviraston Dronekokeiluilla kärkimaaksi -tilaisuudessa 12.12.18 (alkaen 7,08 min.)


Lisätietoja

Jere Lumikko
projektipäällikkö
Turun kaupunki (päätoteuttaja)
jere.lumikko(at)turku.fi
puh. 040 184 7328

Assi Rautanen
projektipäällikkö
Forum Virium Helsinki
assi.rautanen(at)forumvirium.fi
puh. 050 411 9435

Erkki Kiviniemi
Tampereen ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö
erkki.kiviniemi(at)tamk.fi
puh. 040 631 4080

Jari Hietaranta
projektipäällikkö
Turun ammattikorkeakoulu
jari.hietaranta(at)turkuamk.fi
puh. 0400 479740

Paula Väisänen
projektipäällikkö
Varsinais-Suomen liitto/Valonia
paula.vaisanen(at)valonia.fi
puh. 044 907 5986