Siirry sisältöön

Ultrahack 2015 ratkoi liikenne­haasteita

11.11.2015 | Uutiset

Osana Slush-tapahtumaa järjestettiin Ultrahack 2015, jonka tavoitteena oli luoda uutta liiketoimintaa ja tuoda näkyvyyttä suomalaiselle ohjelmointiosaamiselle. Haasteeseen tarttui suuri joukko koodareita, jotka kokoontuivat 6–8.11.2015 Helsinkiin kilpailemaan eri teema-alueilla. Kilpailussa ratkaistavat haasteet liittyivät muun muassa älykkäisiin kaupunkiympäristöihin, liikenteen palvelullistamiseen ja esineiden internetiin.

Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat -hanke vastasi Ultrahack 2015 -tapahtumassa yhdestä kilpailukategoriasta. Motiivina oli saada uusia sovelluksia avoimen datan piiristä ja luonnollisesti näkyvyyttä myös itse hankkeelle.

– Meidän hankkeemme haluaa saada yritykset tarttumaan kaupunkien tarjoamiin liikenteen rajapintoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi tiedot siitä, missä bussit kulkevat tai liikennevalodata siitä, mikä on valojen väri ja paljonko autoja on risteyksessä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Marko Luomi.

Kilpailijoille avattiin Ultahack-tapahtumassa yhden risteyksen liikennevalodata sekä Tampereella että Oulussa. Näin kilpailijat näkivät, mitä risteyksissä tapahtuu ja sen perusteella lähtivät koodaamaan omaa liikennesovellusta.

Palkinnon sai Patterns, joka yhdisti liikennevalotiedon bussien sijaintitietoon. Tarkoituksena onkin rohkaista sellaisia sovelluksia, joista olisi apua muun muassa risteyksien turvallisuuden parantamisessa.

Tavoitteena paremmat palvelut

Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat -hankkeessa avataan kaupunkien liikennedataa pysäköintiin, joukkoliikenteeseen, liikenteenohjaukseen ja teiden kunnossapitoon liittyen. Kaikki tämä data on avoimesti esimerkiksi yritysten käytettävissä, jotka voivat rakentaa liikennedatan pohjalta uusia palveluja.

– Näin saadaan uusia ja parempia palveluja kaupunkilaisille ja yritykset saavat näyttöä kyvyistään sekä voivat viedä samanlaisia toimintoja muualle, ulkomaillekin. Kaupunki myös säästää, kun sen ei tarvitse tehdä kaikkia palveluja, vaan niitä syntyy yrityksissä, Luomi summaa hyödyt.

Hankkeessa kehitettyjä palveluja onkin tarkoitus jalkauttaa myös muihin kaupunkeihin.