Siirry sisältöön

Turussa omistettiin päivä kokeilu­kulttuurille

09.03.2017 | TurkuUutiset

Mitä tarkoittaa kokeilukulttuuri? Miten edistää kokeilukulttuuria Turussa? Näihin kysymyksiin pohdittiin vastauksia Kaupungit kokeilualustoina -tilaisuudessa.

Tilaisuuden keynote-puheenvuoroissa Kehitä Kokeillen -kirjan kirjoittaja Sami Paju ja Koklaamon projektipäällikkö Lilli-Nora Siikasmaa Tampereen kaupungilta johdattivat yleisön päivän aiheeseen.

Sami Paju toi esityksessään esille kokeilujen merkityksen tiedon keräämisessä. Erityisesti asioissa, joissa ihmisen toiminta on oleellinen osa kokonaisuutta, on vaikea ennustaa ihmisten käyttäytymistä. Kokeilujen tavoitteena on synnyttää uutta tietoa. Paju totesi, että ”maailman kompleksisuus lisääntyy jatkuvasti ja että menestyvät organisaatiot ovat niitä, jotka kokeilevat ja seikkailevat” ja ”suunnitelmallisuus suunnitelmien sijasta”.

Lilli-Nora Siikasmaa vuorostaan esitteli Tampereen Koklaamon oppeja ja kokemuksia. Koklaamo tuo yhteen yrittäjät, kaupunkilaiset ja yhteisöt etsimään ratkaisuja asukkaiden arjen ja uudistuvan kaupunkiympäristön haasteisiin. Koklaamo-tiimin tehtävänä on tukea ideoiden kehittämistä ja mahdollisten kokeilujen toteuttamista. Lilli-Nora Siikasmaa totesi puheenvuorossaan kokeilun olevan hyppy tuntemattomaan ja elämistä epävarmuuden keskellä.

Kaupunki mahdollistajana ja esteiden raivaajana

Päivän toinen osuus koostui Millaisia kokeiluja kaupunki tarvitsee -paneelikeskustelusta. Panelistit olivat Senior Advisor Keijo Koskinen Turun yliopiston yrityskehittämö Bastusta, Community Facilitator Sonja Hyrynsalmi Turku Science Parkista, kaupunkitutkimusohjelman tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila Turun kaupungilta, toiminnanjohtaja Katja Suominen Turun kaupunkilähetyksestä, CEO Veera Rautaheimo LPR Arkkitehdit Oy:stä, tulevaisuuden tutkimuksen opiskelija Anna Einola sekä Public Relations Coordinator Artturi Elovirta Hub Turusta. Keskustelu innosti ja tempaisi yleisön mukaansa niin, että syntyi aito vuorovaikutus.

Paneelin yksi keskustelluimmista teemoista oli kaupungin tilojen tehokkaampi ja monimuotoisempi hyödyntäminen. Kaupungin toivottiin olevan mahdollistaja, jonka roolina on toimia alustana ja esteiden raivaajana. Oikeanlainen asenne on usein lähtökohta kokeiluille.

Tilaisuus toteutettiin osana 6Aika-strategian Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihankkeen Turun osatoteutusta ja Turun keskustan kehittämisen kärkihanketta.

Alkuperäinen uutinen julkaistu Turun kaupungin verkkosivuilla.