Liikenne aiheuttaa noin viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä, ja kaupungeilla on merkittävä rooli liikenteen päästöjen leikkaamisessa. Arviolta kolmannes keskusta-alueen autoliikenteestä aiheutuu pysäköintipaikan etsimisestä, minkä vuoksi autopysäköinnin tehostaminen on tärkeää turhan ajon ja päästöjen vähentämiseksi. Myös pyöräilyn kaltaisten vähähiilisten liikkumistapojen houkuttelevuutta tulee lisätä.
Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanke kokeilee Turussa kevään ja kesän aikana useita auto- ja pyöräpysäköinnin palveluja yhdessä yritysten kanssa. Kokeilualueiksi on valittu keskusta-alue, vanhakaupunki ja Kupittaan alue.
Autopysäköinnissä on tulossa seuraavat kokeilut:
- Sujuva kadunvarsipysäköinti 1 ja 2 (kaksi erillistä kokeilua Brighthouse Intelligence Oy ja Wapice Oy).
Hyödynnetään konenäköä valituilla kokeilualueilla. Vapaiden pysäköintipaikkojen määrää voi seurata mobiilisovelluksella. - Opastettuna pysäköintiruutuun YSP Oy.
Pysäköintialueiden, parkkihallien ja vastaavien alueiden hallintajärjestelmä, jossa ylläpidetään tieto alueiden sijainnista ja ominaisuuksista. Tilannekuva käytöstä ja varaustilanteesta nähtävissä mobiilisovelluksella. - Edullinen kimppakyyti Coreorient Oy.
Keskustan ja tiedepuiston alueelle autoilevat työntekijät voivat sopia kimppakyydeistä PiggyBaggy-palvelussa sekä mahdollisesti kimppakyytiä käyttäessään pysäköidä osoitetuille kadunvarsipaikalle normaalia edullisemmin. - Pysäköintipaikkojen AirBnB Shareway Oy.
Mobiilisovelluksen avulla parkkipaikkojen omistajat (yksityishenkilöt, yritykset, taloyhtiöt) voivat laittaa oman pysäköintipaikkansa vuokralle silloin, kun eivät itse paikkaa tarvitse. - Kadunvarsipaikan varaaminen Kradient Intelligence (Marshall AI).
Paikan varaaminen selainpohjaisella varauslomakkeella. Pysäköintipaikan tila kerrotaan paikan päällä todennäköisesti led-pohjaisella lisämerkillä. - Tapahtumien aikainen pysäköinnin ohjaus Enterlot Oy.
Event Parking -verkkopalvelu näyttää suurtapahtumien yhteydessä väliaikaisten pysäköintialueiden reaaliaikaisen saatavuuden. - Keskustaliikenteen tilannekuva Gispo Oy.
Informatiivisia ja helposti lähestyttäviä datavisualisointeja pysäköinnin ja keskustaliikenteen tilasta. - eParkly-kokeilut Aalto-yliopiston eParkly-hanke (vastikkeeton kokeilu)
Vapaat pysäköintilat eParkly-alustalla, joka toimii myös kysyntään perustuvan pysäköintipaikkojen kaupankäynnin alustana.
Turun ammattikorkeakoulun koordinoimia pyöräpysäköinnin kokeiluja on kilpailutettu toistaiseksi yksi:
- Maksullisen pyöräpysäköinnin palvelu Kupittaan tiedepuistossa Juha Punta Oy.
Runkolukittava pyöräpysäköinti lukitussa tilassa. Palvelu toimii älykkäästi kännykän avulla. - Kevään aikana kilpailutetaan enintään viisi pyöräpysäköintikokeilua:
- maksullisen pyöräpysäköinnin palvelu Turun keskustassa, valmiina olevassa sisätilassa
- pyöräpysäköinnin palvelu kesätapahtumissa
- pyöräpysäköinnin reaaliaikainen seuranta
- avoin haaste.
Turun kaupunki ja ammattikorkeakoulu tukevat kokeiluja mm. neuvomalla tietoaineistojen käytössä, keräämällä palautetta ja viestinnällisesti. Yritykset saavat kokeiluista referenssejä ja mahdollisuuden toteuttaa palvelujaan aidossa kaupunkiympäristössä. Tavoitteena on synnyttää uusia markkinaehtoisesti toimivia palveluja, jotka jäävät elämään myös kokeilujaksojen jälkeen.
Autopysäköinnin kokeilut rahoitetaan 6Aika-rahoituksella sekä Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen -kärkihankkeiden rahoituksella. Kunkin kokeilun hinta on 10 000 euroa. Pyöräpysäköintikokeiluista Turun ammattikorkeakoulu rahoittaa kaksi kokeilua ja Turun kaupunki lisäksi enintään neljä kokeilua. Kunkin kokeilun hinta on n. 10 000 euroa.
Lisätietoja:
Autopysäköinnin kokeilut
projektipäällikkö Juha Pulmuranta
puh. 040 617 5381, juha.pulmuranta(a)turku.fi
Pyöräpysäköinnin kokeilut
projektipäällikkö Noora Salmela
puh. 040 355 0102, noora.salmela(a)turkuamk.fi