Tästä oli kyse
- Tulevaisuuden ruokamaailma -hankkeen päätavoitteena oli rakentaa avoin innovaatioalusta ja todellisen elämän testausalusta lounasravintolaympäristöön Turun Kupittaalle. Innovaatioalustalla kerätään tietoa kuluttajakäyttäytymisestä ja kuluttajien kokemuksista uudenlaisten teknologioiden avulla.
- Lounasravintolaympäristö palvelee sekä akateemista että kaupallista tutkimusta uudentyyppisenä tutkimusalustana ja mahdollistaa yritysten palvelukonseptien ja teknologiaratkaisujen testaamisen.
- VTT:n sensorijärjestelmällä kerättiin tietoja ravintola-asiakkaista. Oulun Serviisin kanssa tehtiin 2,5 kuukauden pituinen mittausjakso Pohjankartanon koulussa. Mitattiin esim. asiakasjonon etenemistä ja ruokalistan vaikutuksia asiakaskäyttäytymiseen. Oulun Serviisi otti tuloksia käyttöönsä.
Tulevaisuuden ruokamaailma -hankkeen tuloksia
- Innovaatioalustan eri kohderyhmien (tutkimuslaitokset, yritykset ja kuluttajat) tarpeiden ymmärtäminen ja innovaatioalustan teknologisen mallin luominen
- Palvelukonseptin rakentaminen innovaatioalustalle ja pilotoinnin suunnittelu
- Hanke oli suunnittelemassa ja rakentamassa Turun yliopiston ruokaelämyskeskus Flavoriaa™. Se on Kupittaalla sijaitseva, Sodexon operoima lounasravintola ja kahvila, joka toimii talvesta 2019 lähtien myös yliopiston tutkimus- ja kehityslaboratoriona.
Tulevaisuuden ruokamaailma -hanke toteutettiin 01.09.2016-31.3.2018 Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteistyönä. Hankkeen budjetti oli 286 791 euroa.
Lisätietoja:
Mari Norrdal
kehityspäällikkö
Turun yliopisto
mari.norrdal(at)utu.fi
Sari Järvinen
Senior Scientist
Teknologian tutkimuskeskus VTT
sari.jarvinen(at)vtt.fi