Siirry sisältöön

Tuloksia: KIEPPI – Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli

Innogreen pilotoi KIEPPI-hankkeessa hulevesiviherseinää. Kuva: Espoon kaupunki.

Tästä oli kyse

  • Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli -hanke (KIEPPI) haki uusia ratkaisuja kaupunkien ja kaupunginosien kiertotalouden kehittämiseen.
  • KIEPPI-hanke tuotti kiertotalouden kumppanuusmallin ja pilotoi kierto- ja jakamistalouden palveluja yhdessä yritysten kanssa.
    Hankkeen toiminta-alueina olivat Keran kaupunginosa Espoossa, Tiedepuiston alue Turussa ja Hiedanrannan kaupunginosa Tampereella.

KIEPPI-hankkeen tuloksia

Kaksi miestä lapioi nurmikolla maata sankoihin, vieressä nainen kyykyssä. Kesä, aurinkoista.
Siemenpankin keräämistä KIEPPI-hankkeen pilotissa Tampereella. Kuva: Jere Nieminen.
  • Kiertotalouden asema ja strateginen kehittäminen vahvistuivat kaikissa mukana olleissa kaupungeissa. Esim. Espoossa KIEPPI käynnisti kiertotalouden laajemman kehittämisen, johon sitouduttiin myös allekirjoittamalla Circular Cities Declaration -sitoumus. Tampereella hyväksyttiin kaupunginhallituksessa ehdotus kiertotalouden jatkokehittämisesestä kaupungissa.
  • Turussa kehitettiin tapa soveltaa yrityspalveluja kaupunkikehitykseen. Maritime Accelerator -mallia sovellettiin siten, että kiinteistönomistajien ja muiden yritysten kestävän kehityksen haasteisiin etsittiin ratkaisuja kasvuyrityksistä, saatettiin toimijat yhteen ja tuettiin yrityksiä prosessin aikana.
  • Tampereella hanke kehitti myös infran kiertotalouden mukaiset julkiset hankintamallit ensimmäisenä Suomessa.

Lue lisää KIEPPI-hankkeen piloteista ja muusta toiminnasta blogista sekä hankkeen loppujulkaisusta.

Videoita KIEPPI-hankkeesta

KIEPPI, Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli -hankkeen tavoitteena oli kehittää Espoon Kerasta, Tampereen Hiedanrannasta ja Turun Tiedepuistosta kestäviä kaupunginosia, joihin syntyy uutta kierto- ja jakamistalouteen pohjautuvaa yritystoimintaa ja työpaikkoja. Hankkeessa tuotettiin hiilineutraalin kaupunginosan alustamalli, jossa kaupunkien kasvun tarvitsemat materiaalivirrat kiertävät mahdollisimman suljetusti ja resurssiviisaasti. Hankkeessa kehitettiin ja koottiin yhteen uusia kiertotalouden ratkaisuja, jotka tukivat kohteina olleiden kaupunginosien kehittymistä kestäviksi ja houkutteleviksi. Tampereen kaupunki koordinoi hanketta, muut osapuolet olivat Espoon kaupunki ja Turku Science Park. Hanke ajoittui 1.8.2019-30.9.2021 välille ja sen budjetti oli 1 370 974 euroa.

Lisätietoja

Karoliina Tuukkanen
projektipäällikkö
Tampereen kaupunki
karoliina.tuukkanen(at)tampere.fi