Siirry sisältöön

Tuloksia: Kasvun ekosysteemit 2 – kaupunki kokeilualustana

Tästä oli kyse

 • Kasvun ekosysteemit 2 – kaupunki kokeilualustana -hankkeessa Turun kaupunki, BusinessOulu ja Vantaan kaupunki rakensivat yhteiskehittämisen toimintamalleja, jotka sujuvoittavat yhteistyötä yritysten, TKI-toimijoiden ja kaupunkien välillä.
 • Hanke hyödynsi kokeilutoiminnan kehittämisessä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja, joita on tuotettu aiemmin esimerkiksi 6Aika-strategian kärkihankkeissa.
 • Hankkeen työ täydensi kesäkuussa 2021 päättyneen Kasvun ekosysteemit -hankkeen työtä ja tuloksia.

Tuloksia Kasvun ekosysteemit 2 – kaupunki kokeilualustana

 • Hanke tuotti kokeilutoiminnan testbed-malleja ja -sivustoja:
  • Vantaalla yhteiskehittäminen kaupungin kanssa toteutuu nyt yhden luukun periaatteella testbed-sivustolla.
  • Testbed Turku -sivusto tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon yhteiskehittämiseen, joka liittyy digitaalisiin ratkaisuihin, ilmastoratkaisuihin, kaupunkiliikkumiseen ja oppimiseen.
  • Oulussa käytetään Smart City Oulu -sivustoa yhteiskehittämisessä, jota toteutetaan kolmella tavalla: haastelähtöisesti, yrityksen tarpeesta lähtien sekä kokeilualustoilla, kuten Proptech-kokeiluympäristössä BusinessAsemalla.
 • Hanke järjesti myös eri toimijoille tarkoitettuja yhteisiä, osallistavia työpajoja.
 • Vantaalla Testbedin toiminta jatkuu EDIH Fair testbed -hankkeessa työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamana.
 • Oulussa hankkeen toimenpiteinä aloitettuja ja edistettyä kehityspolkuja jatketaan osana ekosysteemisopimuksen toteutusta Oulun Innovaatioallianssin yhteistyönä.

Tutustu Kokeilut kunnissa ja kaupungeissa -oppaaseen

Kasvun ekosysteemit 2 – kaupunki kokeilualustana -hankkeesta syntyi systematisoituja kokeilualusta- ja testbed-malleja, jotka auttavat yrityksiä tuomaan parempia tuotteita markkinoille nopeammin sekä kaupunkeja tarjoamaan asukkaille uusia palveluja yhteisesti sovituin pelisäännöin. Hankkeen tavoitteena oli kaupunkien kokeilupalveluiden asiakaslähtöisyyden parantaminen ja juurruttaminen osaksi kaupunkien palvelutarjontaa ja pysyvää toimintaa. Konkreettisena tavoitteena oli, että kaikki tarvittava tieto kokeiluista löytyy jatkossa yhdestä osoitteesta kaupunkien verkkosivuilla. Hanketta koordinoi Turun kaupunki ja sen toteuttajina olivat lisäksi Oulun kaupunki/BusinessOulu ja Vantaan kaupunki. Hanke toimi 1.7.2021-30.6.2022 välisenä aikana ja sen budjetti oli 207 320 euroa.

Lisätietoja

Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen
Turun kaupunki
anna-mari.sopenlehto-jokinen(at)turku.fi

Liisa Pietikäinen
BusinessOulu
liisa.pietikainen(at)businessoulu.com

Susanah Aalto
Vantaan kaupunki
susanah.aalto(at)vantaa.fi