Siirry sisältöön

Kuva Vuosaaren satamasta: Satu Pasanen/VTT

Tästä oli kyse

 • Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet -hanke HNRY edisti yritysalueiden kehittämistä hiilineutraaleiksi. Hanke etsi keinoja työkoneiden päästöjen vähentämiseen ja materiaalien käytön tehostamiseen. Lisäksi se valmensi yrityksiä hiilineutraaliudesta.
 • HNRY-hanke toimi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Turussa.

HNRY-hankkeen tuloksia

 • HNRY-hanke tuotti yhdessä sidosryhmien kanssa 19 käytännönläheistä ratkaisua. Kaikki ratkaisut on kuvattu hnry.fi -sivustolla, josta löytyy myös käännös- ja lisämateriaalia. Tässä esimerkkejä ratkaisuista:
  • Päästötön työmaa -kokonaisuus:
   • Päästöttömät työmaat – kestävien hankintojen green deal -sopimus ympäristöministeriön kanssa ja sitä tukeva päästöttömän työmaan toimintamalli (katso tästä pdf)
   • Helsingin ja Espoon infratyömaapilotit, joissa testattiin vähäpäästöisyyttä edistäviä hankintakriteereitä ja käytäntöjä
   • Työmaiden hiilijalanjäljen laskenta
   • Prosessikuvaus kaupungin toimista päästöttömien työmaiden edistämiseksi
  • Muovipilotti, jossa testattiin Vuosaaren satamassa Helsingissä yritysalueen muovijätteen yhteiskeräystä ja muovin arvoketjun potentiaalia.
  • Vuosaaressa satamatyökoneille tehty selvitys ja tiekartta vuosille 2021–2035 päästöjen vähentämiseksi sekä muillekin kuin satamatyökoneille soveltuva päästölaskentamalli koulutusvideoineen.

Lue lisää HNRY​:n tuloksista tästä jutusta

Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet -hanke HNRY toi yhteen kaupunkeja ja tutkimuslaitoksia, joilla on yhteinen intressi hiilineutraalien yritysalueiden luomiseen. Hankkeessa etsittiin keinoja mm. työkoneiden päästöjen vähentämiseen, materiaalien hyötykäytön tehostamiseen sekä vähähiilisyydessä jo edistyneiden yritysten vauhdittamiseen edelleen kohti hiilineutraaliutta ja muiden yritysten valmentamiseen toimien käynnistämisessä. Taustalla vaikuttivat kaupunkien asettamat hiilineutraalisuustavoitteet vuosille 2029–2035. Helsingin kaupunki koordinoi HNRY-hanketta, muut osapuolet olivat Espoon, Vantaan ja Turun kaupungit, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turku Science Park ja VTT. Hanke ajoittui välille 1.5.2019–31.5.2021 ja sen budjetti oli 1 170 776 euroa.

Lisätietoja

Susanna Suomalainen
Helsingin kaupunki
susanna.suomalainen(at)hel.fi

Iina Kallio
Espoon kaupunki
iina.kallio(at)espoo.fi

Niina Ruuska
Turun kaupunki
niina.ruuska(at)turku.fi

Jari Viinanen
Vantaan kaupunki
jari.viinanen(at)vantaa.fi

Vesa Erkkilä
Turku Science Park
vesa.erkkila(at)turkubusinessregion.com

Essi Silvonen
Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus
essi.silvonen(at)utu.fi

Satu Pasanen
VTT
satu.pasanen(at)vtt.fi