Siirry sisältöön

Mikko Kaukua opiskeli koodaamista Digitalents Helsingissä, kuvakaappaus Digipore-videolta

Tästä oli kyse

  • Kaikkien kuutoskaupunkien yhteinen Digipore-hanke kehitti uusia työkaluja ICT-alan osaajapulaan. Alalle palaaville työnhakijoille järjestettiin yritysten osaamistarpeisiin perustuvia valmennuksia. Alasta kiinnostuneille nuorille järjestettiin puolestaan erimittaisia työjaksoja. Digipore toteutettiin tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa.
  • Hankkeessa oli mukana yli 300 henkilöä.

Digipore-hankkeen tuloksia

  • Turun kaupunki tuotti Digipore-hankkeessa Digipoint-toimintamallin. Työnhakijoista muodostetaan Digipointissa tiimejä, jotka tekevät ohjelmakehitysprojekteja työ- ja oppisopimussuhteessa kaupunkiin. Malli tarjoaa työnhakijoille mahdollisuuden osaamisen päivittämiseen työelämän vaatimuksia vastaavaksi.
  • Digipointin osallistujat nimesivät haastatteluissa mallin hyödyiksi mm. ohjelmointiosaamisen, projektinhallintataitojen ja työelämätaitojen karttumisen. Myös valmiudet oman osaamisen tunnistamiseen kehittyivät. KPMG teki laskelman mallin kustannushyödyistä.
  • Digipoint siirtyi Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen vakinaiseksi palveluksi vuoden 2020 alussa. Nimi vaihtui samalla CodePointiksi.

  • Tampereen kaupunki tuotti hankkeessa kokokansandigi.fi -sivuston levittämään yleisesti tietoa digitalisaatiosta. Sivuilla on verkkokoulutusmateriaalia digitalisaatiosta ja digitermistöstä sekä pdf-kooste. Tampereella järjestettiin lisäksi koulutuksia mm. verkkokaupasta.
  • Oulussa Digipore-osahanke innosti nuoria ja alanvaihtajia hakeutumaan IT-alan koulutuksiin, järjesti alan täydennyskoulutusta sekä tarjosi osaajille mahdollisuuden näyttää taitonsa suoraan yhteistyöyritykselle. Lisäksi järjestettiin Full stack- ja IoT-arkkitehtivalmennusohjelmat.
  • Helsingin kaupunki kehitti nuorten työnhakua tukevia prosesseja ja työmalleja osana Digitalents Helsinkiä ja Digitalents Academya. Nuorten osaaminen karttui käytännön työtehtävissä, valmennuksissa ja yritystapaamisissa. Toimintaan osallistuneet nuoret antoivat kyselyssä hyvät arvosanat mm. työilmapiirille ja kokivat ohjelmointitaitojensa parantuneen merkittävästi. Helsingissä tuotettiin Digipore-urapolkumalli ja Työnhaun ABC -ohjeisto.
  • Espoossa kaupunki kehitti ICT-alan osaajien ammatillisia valmiuksia valmennuskokonaisuudella, josta osa oli yritysten tarpeiden mukaisesti räätälöityjä koodauskoulutuksia ja toinen osa työskentelyä yrityksissä.
  • Vantaalla kaupunki järjesti työttömille nuorille non-stop työpajoja ohjelmoinnin perusteista. Työpajoissa ohjelmoitiin pelejä, hyötysovelluksia, 3D-maailmoja ja robotteja sekä tutustuttiin mm. 3D-mallinnukseen.
  • Hieman yli 20 prosenttia hankkeen osallistujista oli työ- tai oppisopimussuhteessa, ja 17 prosenttia opiskelemassa tai koulutuksessa hankkeen päättyessä.
  • Teemojen kehittäminen jatkuu mm. uudessa Digipoint 6Aika-hankkeessa sekä TyöAsema-hankkeessa Oulussa.

Digipore-hanke perustui tarpeelle yhteensovittaa työelämän digitalisaation elinkaari ja ihmisen työuran elinkaari. Hankkeessa mallinnettiin nuorten urapolkuja korkean teknologian digitaalisille aloille yhdessä alan yritysten ja kaupunkien kehitysorganisaatioiden kanssa. Hankkeessa määriteltiin myös yritysten tarpeita ja tarjottiin potentiaalisille työntekijöille mahdollisuus osaamisen näyttämiseen yhteistyöyrityksille. Hanketta koordinoi Turun kaupunki, mukana olivat Espoon, Helsingin, Oulun, Tampereen ja Vantaan kaupungit. Digipore toteutettiin aikavälillä 1.9.2018–31.12.2019 ja sen budjetti oli 1 103 229 euroa.

Lisätietoja
Tatu Moisio
projektipäällikkö, Turun kaupunki
tatu.moisio(at)turku.fi

Noora Orvasto
projektipäällikkö, Turun kaupunki
noora.orvasto(at)turku.fi