Tästä oli kyse
- DigiPoint kehitti ja tarjosi työnhakijoille väyliä digialan koulutukseen ja työelämään.
- Painopisteet ja kohderyhmät olivat seuraavat:
- Turussa DigiPoint haki ratkaisuja koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten motivoimiseksi työnhakuun.
- Helsingissä Stadin ammattiopisto kehitti osaamisen palveluja vaikeassa työllisyystilanteessa oleville nuorille ja nuorille aikuisille yhdessä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa.
- Espoossa hanke keskittyi työnhakijoiden osaamisen päivittämiseen ja avasi väyliä työhön tai ammattikorkeakouluopintoihin.
- Espoossa ja Vantaalla Laurea ammattikorkeakoulu kehitti joustavia ja digitaalisuutta hyödyntäviä oppimisympäristöjä ja palveluratkaisuja yhteistyössä Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa.
- Vantaalla DigiPoint paransi työllistymisen mahdollisuuksia nuorilla, joilla oli entuudestaan ICT-osaamista.
- Hanke tavoitti 200 asiakasta.
DigiPointin tuloksia
- DigiPoint tarjosi työnhakijoille yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tukea. Asiakkaita ohjattiin tarpeiden mukaisesti joko opintoihin, työelämään tai muihin palveluihin.
- Turussa DigiPoint kehitti digialaa varten valmennusmallin osaksi nuorille suunnattua työpajatarjontaa. Yksilöllisesti suunniteltu valmennus ottaa huomioon nuoren tarpeet ja antaa hyvät mahdollisuudet päästä eteenpäin koulutukseen tai työelämään. Työvalmennusta aiotaan jatkaa nuorten työpajatoiminnassa. Turussa tuotettiin myös palvelumuotoiluraportti (pdf).
- Helsingissä DigiPoint lisäsi palkkatukimallin vaikuttavuutta. Palkkatuella olleita asiakkaita on ohjattu sopimuksen loppupuolella suoraan yrityksiin, joka on todettu toimivaksi tavaksi.
- Vantaalla luotiin palvelu, jossa voidaan auttaa vaikeassa työllisyysasemassa olevia ihmisiä eteenpäin. Palvelut voivat olla työelämään, opintoihin tai johonkin muuhun palveluun ohjaavia.
- Laurea-ammattikorkeakoulussa kehitettiin valmennusohjelma, jossa monialaiset osallistujatiimit sovelsivat aiemmin hankittua osaamistaan, valmennusjaksolla oppimiaan digi- ja työelämätaitoja sekä ennakointia ja palvelumuotoilua työnantajakumppanien mentoroimissa aidoissa kehitystehtävissä. Laurean kehitystyöstä voi lukea enemmän näistä julkaisuista:
- Digitalisoituva yhteiskunta ja työelämän muutokset lisäävät uraohjauksen kehittämisen tarvetta
- Työnantajat ja digitalisaatio – digiosaaminen on perustaito 2020-luvun työelämässä
- Työelämässä tarvittavaa osaamista tunnistetaan ja kehitetään yhteistyöverkostojen ja teknologian avulla
- Työnhakijoiden jatkuvaa oppimista ja työelämätaitoja tuetaan ryhmämentoroinnilla: case DigiPoint-hanke (pdf)
- Opiskelija hanketiimin jäseneksi! Avoimuus onnistuneen opiskelijaintegraation edellytyksenä
- ”Mulle tais tulla yksi iso oivallus tän digipointin aikana” – ohjaus- ja kohtaamisosaaminen sosionomiopiskelijoiden käytännön asiakastyössäDigitalisoituva yhteiskunta ja työelämän muutokset lisäävät uraohjauksen kehittämisen tarvetta
- Towards more effective career guidance processes: the CREAR digital tool improving client-oriented interventions. Teoksessa Cedefop. Towards European standards for monitoring and evaluation of lifelong guidance systems and services (Vol. I)
- Metropoliassa sosiaalialan opiskelijoille tarjoutui mahdollisuus tehdä harjoittelutöitä aidon kohderyhmän parissa. Lisäksi Metropoliassa alettiin kehittämään mallia, jossa työstä voi saada opintopisteitä.
Tutustu DigiPoint-hankkeen loppujulkaisuun Digitaalisuus, osaaminen ja työelämä – Kokonaisvaltaista tukea työllistymiseen
DigiPoint-hankkeen päätavoitteina oli kehittää ja tarjota sujuvia väyliä digialan työelämään ja koulutukseen. Tähän on liittynyt korkeakouluyhteistyön kehittäminen, palveluun tulevien henkilöiden sosiaalisten taitojen ja elämänhallinnan vahvistaminen sekä työelämään tai koulutukseen ohjaaminen. Turun kaupunki koordinoi hanketta, muut osapuolet olivat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Laurea ammattikorkeakoulu ja Metropolia ammattikorkeakoulu. Hanke ajoittui 1.4.2020-31.5.2022 väliselle ajalle. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 1 342 593 euroa.
Lisätietoja
Hanna Simon
projektipäällikkö
Turun kaupunki
puh. 040 193 2247, hanna.simon(at)turku.fi