Tästä oli kyse
- Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeessa vahvistettiin yritysten innovaatiotoimintaa data-analytiikan ja palvelumuotoilun keinoin.
- Hankkeessa kehitettiin innovaatioalusta, jota hyödynnettiin matkailupalvelujen ja seniorien palveluasumisen kehittämiseen. Lisäksi valmennettiin tietotekniikkayrityksiä data- ja palvelutalouden aikaan.
- Aviapolis – palveluja matkaajille -osiossa yhdistettiin ja analysoitiin yritysten dataa ja avointa dataa. Dataa hyödynnettiin uusien palvelujen kehittämisessä Helsinki-Vantaan lentokentälle ja Vantaan Aviapoliksen alueelle. Kehittämisessä käytettiin hyväksi palvelumuotoilun menetelmiä.
- Hyvä pitkä elämä -osiossa tutkittiin, miten terveystutkimuksella saadaan jalostettua entistä nopeammin uusia palveluja ja liiketoimintaa. Osiossa innovoitiin MyData-sovelluksia, hyödynnettiin Pohjois-Suomen kohorttidataa ja suunniteltiin Ouluun terveellistä Karjasillan asuinaluetta, ikäihmiset keskeisenä kohderyhmänä.
- DOB-valmennuksissa yrityksiä valmennettiin hyödyntämään analytiikkaa ja palvelumuotoilua. Luento- ja harjoitteluvaiheen jälkeen yritykset sovelsivat oppeja omassa case-projektissaan, jonka ne toteuttivat asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
DOB-hankkeen tuloksia
- DOB-työkalupakki data-analytiikasta ja palvelumuotoilusta. Työkalupakki auttaa yrityksiä ja julkista sektoria kehittämään palvelujaan ja toimintaansa yhdessä käyttäjien ja yritysten kanssa. Työkalupakki sisältää mm. virtuaalikurssin, joka koostuu DOB-valmennuskurssin luennoista ja harjoituksista avoimen lähdekoodin analytiikkaohjelmistoineen. Kokemukset kiertoon -osio sisältää kokemuksia ja parhaita käytäntöjä kaikista työpaketeista. Webinaarit-osiossa esitellään DOB-innovaatioalustaa ja sen avulla kehitettyjä palveluja.
- Kolmeen DOB-valmennuskurssiin osallistui 20 organisaatiota, pääosin yrityksiä. Valmennettavat toteuttivat 18 case-projektia yhdessä asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Case-projekteissa syntyi hankkeen loppuun mennessä seitsemän uutta tai uudistettua tuotetta tai palvelua. Lisäksi on syntynyt neljä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyökohdetta yhdessä korkeakoulujen kanssa.
- Matkailun palvelumuotoilutörmäytysten ansiosta syntyi uusina tuotteina kävelykierros ja kiertoajelu kiinalaisille matkailijoille (AuroraXplorer). Tulossa on myös Finavian dataan pohjautuva uusi palvelu Helsinki-Vantaan lentokentälle.
- Turbiinin pre-startup-kiihdyttämöohjelmassa koostettiin lisäksi uusi palvelukokonaisuus Servoped, autojen jakamispalvelu.
- Hyvä pitkä elämä -osiossa analysoitiin tutkimusdataa uusia palveluja ja tuotteita varten. Tulossa on paranneltuja tuotteita ja ratkaisuja sekä yksi uusi palvelu.

Datasta oivalluksia ja bisnestä
Datasta oivalluksia ja bisnestä -hanke yhdisteli data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua tavoitteenaan uusien tuotteiden ja palvelujen luominen. Hanke toteutettiin 1.8.2016 – 31.12.2017. DOBissa olivat mukana Tampereen yliopisto, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry, Oulun yliopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Vantaan kaupunki ja Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE ry. Hankkeen budjetti oli 566 048 euroa.
Lisätietoja:
Jyrki Koskinen
hankkeen operatiivinen johtaja
COSS ry
jyrki.koskinen(at)coss.fi
puh. 040 750 3451