Siirry sisältöön

Tampereen 6Aika kävi tutustumis­matkalla naapurissa

23.05.2016 | TampereUutiset

Tampereen 6Aika-tekijät tutustuivat huhtikuussa Kööpenhaminan ja Malmön innovaatiotoimintaan. Kohteena oli 12 erilaista kohdetta avoimen datan, osallisuuden ja avointen innovaatioalustojen teemoista. Kohteet olivat yhteistyöprojekteja, kaupunginosia, innovaatioalustoja sekä erilaisia yhteistyömalleja erilaisiin innovaatioihin liittyen.

Copenhagen Solutions Lab oli kiinnostava kohde avoimen datan näkökulmasta, sillä he ovat kehittäneet avoimen datan “kauppapaikan” eli eräänlaisen dashboardin, jossa on tarjolla myös maksullista dataa. Smart City -näkökulmasta Kööpenhamina on luonut käytännöllisen älykkäiden katuvalojen laboratorion, jossa yhdellä katuosuudella kokeillaan tiettyjen muuttujien avulla muuntuvaa katuvalaistusta. Kiinnostuneille tiedoksi, että Greater Copenhagen Smart Solutions -kokous pidetään 6–8.6.2016.

Mindlabista asiakasymmärrystä

Tanskalainen Mindlab on kolmen ministeriön ja yhden kunnan omistama innovaatioyksikkö, jonka tarkoitus on palvella omistajiaan sisäisenä konsulttiyksikkönä. Mindlabin ytimessä ovat palvelumuotoilu ja asiakasymmärrys, jotka ovat keskeisiä myös Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihankkeelle.

Mindlabin toimintatapana ovat projektit, joiden tarkoituksena on paitsi kehittää tiettyä palvelua asiakasymmärryksen pohjalta, myös valmentaa yksikön henkilöstöä tekemään vastaavaa työtä jatkossa itsenäisesti. Mindlabissa kuvailtiin työtä käyttäytymisen muuttamiseksi – sekä asiakkaiden että ministeriöiden henkilöstön.

Climate KIC yhdistää partnerit

Matkaryhmä tutustui myös useampaan hanketyyppiseen toimijaan, joiden tarkoituksena oli triple helix-mallilla (julkinen sektori, yritykset ja tutkimuslaitokset) kehittää kaupunkia. Kööpenhaminalainen Gate 21 edustaa triple helix -mallia kokoamalla hankehautomomaisesti eri sektorien toimijoista projekteja, joilla kaikilla on yhteinen tavoite kestävän kehityksen edistämisessä.

Climate KIC -verkosto toimii myös eri sektorit yhdistävänä kestävän kehityksen hankkeiden edistäjänä. Climate KIC tuo yhteen partnereita ja ohjaa hankkeita EU-rahoitushakuihin, mutta myös järjestää tapahtumia tiedonjakoa varten esimerkiksi pyytäen eri kaupunkien edustajia kertomaan omista onnistuneista hankkeistaan. Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihankkeessa on samoja yhteentuojan elementtejä, mutta toimintamallina on ns. quadruple helix (neloskierre), jossa neljäntenä toimijana on asukkaat.
Matkaraportin laati: Taina Ketola, Outi Nokkonen ja Nina Mustikkamäki.

Kuvassa vasemmalta: Niina Immonen (Tredea), Tanja Koivumäki (Tampereen kupunki), Petri Räsänen (Pirkanmaan liitto), Nina Mustikkamäki (Tampereen kaupunki), Tarja Puskala (Tampereen kaupunki), Outi Nokkonen (Tampereen kaupunki), Petteri Sintonen (Tampereen kaupunki), Antti Sand (Tampereen kaupunki), Tatu Mikkulainen (Tredea), Anu-Maria Laitinen (Tampereen kaupunki), Taina Ketola (Pirkanmaan liitto), Olli Voutilainen (TEM), Pauli Välimäki (Tampereen kaupunki).