Siirry sisältöön

Tampereen Tesomasta touhulähiö ja yrityskeidas?

27.08.2015 | TampereUutiset

Tehdään Tesomaa! -suunnittelupäivät keräsivät 17.–24.8.2015 Tesoman asuinalueen liikekeskukseen asukkaita, yhteisöjä, yrityksiä, tutkijoita ja kaupungin edustajia. Yhteisenä tehtävänä oli hahmotella tulevaisuuden Tesoman suuntaa Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeen osatoteutuksena.

6Aika-projektipäällikkö Nina Mustikkamäki ja Oma Tesoma -hankkeen johtaja Tanja Koivumäki ja olivat neljän päivän päätteeksi innoissaan. Puskaradio ehti tuoda tapahtumaan paljon uuttakin väkeä lähiseudun asukkaista, ja yrityksetkin lähtivät liikkeelle. Mukana oli myös tutkijoita ja Tampereen kaupungin edustajia.

Kaksi naista seisoo rinnakkain ja hymyilee kameralle, taustalla piirroksia ja tekstiä.
– Juuri se yhdistelmä, jonka kuuluukin istua yhdessä miettimään tulevaisuuden Tesomaa ja sen mahdollisuuksia. Yrityksille Tesomasta voi tulla juuri se kaupunginosa, jossa palveluja kehitetään ja testataan yhdessä käyttäjien kanssa ja sillä idealla, että kaikki hyötyvät, Mustikkamäki iloitsee.

– Tämä olikin tietynlainen avaus 6Aika-innovaatiomallin rakentamiselle. Nyt päästään ylätason visioista asukkaiden tarpeisiin ja edelleen käytännön toimiin ja kokeiluihin, Koivumäki jatkaa.

Lisää elinvoimaisuutta ja innovaatioita

Tehdään Tesomaa! -päivät olivat osa Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeen Tampereen kaupungin osatotetushanketta. Hankkeen tavoitteena on kaupunginosan elinvoimaisuutta ja innovaatiokyvykkyyttä vahvistavan yhteiskehittämiseen pohjautuvan toimintamallin ja siihen liittyvien työkalujen luominen. Alueellista mallia kehitetään ja pilotoidaan Tampereen Tesoman alueella.

Jonna Malmberg bongasi tiedon Tehdään Tesomaa! -suunnittelupäivistä ja tuli kertomaan omat ajatuksensa. Ropperi-koiran kanssa paljon ulkoileva Malmberg halusi kiinnittää huomiota alueen metsiin, niiden säilyttämiseen ja kunnioittamiseen.

Asukkaat innokkasti mukana

Tapahtuma osoitti muun muassa juuri sen, että tesomalaisilla riittää halua kantaa kortensa kekoon alueen kehittämisessä. Vaikka kaunis kesäsää verotti jonkin verran suunnittelupäivien osallistujamäärää, moni kävi kuitenkin kertomassa, että osaamista, aikaa ja tekemisen haluja olisi.

– Halu tehdä yhdessä on ollut kantavana teemana koko tapahtuman ajan, ja siinä on jatkoakin ajatellen homman ydin: miten opitaan tekemään asioita yhdessä, tiivistää tilaisuudet vetänyt Ideascoutin Pekka Ketola.

Kaksi miestä ja nainen istuu pöydän äärellä, pöydällä paperi, jossa tekstiä. Taustalla muita ihmisiä.
Ketolalla oli suunnittelupäivien päätteeksi käsissään konkreettisesti iso kasa ideoita. Tesoman liikekeskuksessa piipahtaneet kävijät ja siellä kokoontuneet työpajat kirjasivat ajatuksensa paperille, ja paperit laitettiin suunnittelupäivien ajaksi seinille näkyviin. Tätä suunnitelupäivien antia on jo lähdetty käsittelemään ja viemään eteenpäin.

– Asukkaat haluavat luoda Tesomasta eloisan touhulähiön, jossa luonto ja palvelut ovat lähellä. Yritysten tavoitteena on moderni ja yhteisöllisesti älykäs yrityskeidas. Lisäksi nuoriin pitää kiinnittää huomiota ja näyttää käytännön teoin, että he ovat tärkeitä ja mukana tekemässä Tesomaa, Ketola sanoo.

Tuumasta toimeen

Muutamat suunnittelupäivien aikana esille tulleet ideat voivat toteutua nopeastikin. Ehdotus alueen asioita hoitavasta ”Tesoma-asiamiehestä” lähti heti selvitettäväksi ja tesomalaisten yhteinen joulutorikin kiinnosti. Tesoman oman kotisivuston kehittelyä jatketaan Tesoma-päivässä, ja luontoon ja liikuntaan liittyvä jatkosuunnittelupäivä 30.9.2015 merkittiin kalentereihin.

Milla Havanka osallistui Tehdään Tesomaa! -suunnittelupäiviin sekä mikroyrittäjän että lähialueen asukkaan roolissa. Kehityshaluinen ja ympäristön tapahtumista kiinnostunut Havanka uskoo, että tapahtumassa käytetty aika ei mennyt hukkaan.

– Tuntuu siltä, että tässä on kuunneltu asukkaita ajatuksen kanssa ja tositarkoituksella. On hienoa, että kaupunki tulee tällä tavoin kuulolle, Havanka sanoo.

Kuvat: Susanna Lyly