Siirry sisältöön

Talvi­kunnossa­pidon Apuri voitti StreetReboot-innovaatio­kilpailun

Tuomaristo kiitti Karttis-tiimiä Apurin käytettävyydestä sekä halukkuudesta yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa, mikä kuuluu myös 6Aika-strategian ydintavoitteisiin. Vas. Hannu Korhonen, Jan Wolski ja Ville Tenhunen. Kuva: Teemu Heljo.

Karttakeskuksen joukkue Karttis voitti Apuri-palvelullaan Staran StreetReboot-innovaatiokilpailun. Karttis kehitti Apurin kaupungin talvikunnossapidon tehostamiseen. StreetReboot-innovaatiokilpailu huipentui hackathoniin 6.-7.10. Helsingissä.

StreetReboot-innovaatiokilpailussa käytettiin raaka-aineena Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran hyötyajoneuvoilta kertyvää dataa. Staralla on anturit yli kahdessakymmenessä ajoneuvossa, ja tietoa on kerätty myös kuljettajien mobiilisovelluksilla. StreetReboot-innovaatiokilpailussa esiintulleista ideoista parhaat toteutetaan noin 20 000 euron pilottiprojekteina.

Apuria voi laajentaa myös muihin tehtäviin

Apuri on informaatiota visualisoiva kartta, joka yhdistelee kunnossapidon työtietoja kelitietoihin ja teiden hoitoluokituksiin. ”Apuri antaa työnjohtajille reaaliaikaiseen dataan perustuvat ehdotukset siitä, mistä lumet aurataan seuraavaksi. Apuri välittää tiedon kuskille, joka näkee tarjotut alueet saman tien ajoneuvonsa tabletilta, mutta päätös jää kuskille”, teknologiajohtaja Hannu Korhonen Karttakeskuksen Karttis-tiimistä kertoo. ”Kuskin osaaminen yhdistetään tietoihin lumitilanteesta ja siitä, missä muut ajoneuvot ovat jo tehneet työt ja minne ne ovat matkalla.”

Korhosen mukaan Apurin käyttöä voi laajentaa talvikunnossapidon lisäksi myös muihin huoltotehtäviin.

Twenty Hexagonsille ja Medintrexille erikoismaininnat

Karttiksen tiimissä olivat Korhosen lisäksi Senior Developer Jan Wolski ja Full Stack Developer Ville Tenhunen. Karttis oli innovaatiokilpailuissa myös kilpailijoiden suosikki. Mentorit nimesivät suosikikseen Twenty Hexagons -tiimin työn. Sen ideana on vähentää niiden autojen määrää, jotka kaupunki joutuu siirtämään katujen puhdistamisen tieltä. Tuomariston erikoismaininnan saivat niin ikään Twenty Hexagons sekä Ubicomp/Medintrex, joka kehitti mallin teiden liukkauden ennustamiseen.

Stara järjesti ensimmäisen StreetReboot-innovaatiokilpailun yhteistyössä Elisan, IBM:n sekä Industryhackin kanssa. Innovaatiokilpailu on osa kaksivuotista Euroopan unionin aluerahaston tukemaa 6Aika-hanketta Reboot the City, Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palvelulle ja liiketoiminnalle. Stara, Tampereen kaupunki ja Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos edistävät hankkeessa kaupunkien tuottaman massadatan hyödyntämistä yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa.

StreetReboot 2 järjestetään 24 – 25.11.2017 Dipolissa, Espoossa osana Junction-tapahtumaa.