Siirry sisältöön

Scouter-sähköpolkupyörää testattiin Vantaan kaupunkikuvassa

26.02.2020 | UutisetVantaa

Scouter-sähköpolkupyörää on esitelty myös Rukan hiihtokeskuksessa.

Scouter-sähköpyörää kokeiltiin tammikuussa laitetoimittaja Scouter Mobilityn ja Perille asti -hankkeen yhtenä Vantaan kokeiluna. Kaksipaikkainen Scouter-sähköpolkupyörä on päästötön liikkumistaparatkaisu.

Kokeilulla haluttiin selvittää, kasvavatko Vantaan matkailukohteiden asiakasvirrat, kun kohteiden saavutettavuus paranee. Tarkoituksena oli aktivoida Vantaalla olevia matkailijoita tutustumaan paikalliseen palvelu- ja elämystarjontaan, selvittää sähköpyörän liiketoimintapotentiaalia ja esitellä uusi ja kestävä liikkumisratkaisu olemassa olevan liikkumisjärjestelmän rinnalle.

2.-5.1.2020 järjestetyn kokeilun aikana kaupunkilaisia ja matkailjoita kuljetettiin lentokenttähotelleista kauppakeskus Jumboon ostoksille ”free taxi” -periaatteella. Kuljettaja tarjosi aktiivisesti kuljetusmahdollisuutta mukana olevien hotellien asiakkaille ja keräsi asiakaspalautteen ajon aikana tai heti sen jälkeen. Noin 50 kokeilijaa antoi palautetta lähiliikkumisesta Scouter-sähköpyörällä. Suurin osa kokeilijoista piti Scouteria mukavana tai jopa erittäin mukavana liikkumisvälineenä. Käyttäjien oman arvion mukaan he voisivat maksaa laitteesta vuokraa 0,40-1,20 euroa minuutilta.

Kokeilun aikana ja sen jälkeen on syntynyt useita liiketoimintaideoita, joita voidaan kehittää projektin yhteistyökumppanien kanssa. Keskusteluja jatkosta käydään kevään 2020 aikana.

Scouter-kyydistä sanottua: käyttäjien myönteisiä kommentteja kokeilusta

Kokeilussa mukana olleiden toimijoiden kesken vahvistui yhteinen tahto ja näkemys päästöttömien liikkumisratkaisujen kehittämisestä ja järjestämisestä. Mikäli päästöttömiä ratkaisuja, kuten Scouter-sähköpolkupyörä, otetaan käyttöön laajemmin, tämä voi lisätä kokeilussa mukana olleiden yhteistyökumppaneiden – esim. hotellien ja kauppakeskusten – kiinnostavuutta etenkin vastuullisten kuluttajien keskuudessa. Tämä voi osaltaan ohjata koko matkailualaa päästöttömien ratkaisujen käyttöönottoon. Jokainen onnistunut kokeilu vahvistaa päästöttömien ratkaisujen roolia esimerkkien avulla ja hidastaa ilmastonmuutosta omalta osaltaan.

Kokeilu herätti mielenkiintoa myös mediassa ja juttu pääsi niin Helsingin Sanomien Vantaan liitteeseen kuin MTV:n uutisten loppukevennykseenkin.

Kokeilun osapuolet:

Rolan Oy – operaattori, Scouterin kuljettajat
Clarion hotelli – rajapinta loppukäyttäjien löytämiseen, lisäpalveluita asiakkaille
BonusInn hotelli – rajapinta loppukäyttäjien löytämiseen, lisäpalveluita asiakkaille
Kauppakeskus Jumbo – esimerkki yhdestä Aviapoliksen alueen kohteesta, jonka saavutettavuutta haluttiin parantaa kokeilussa
Vantaan kaupunki – kokeilun koordinaattori ja fasilitaattori sekä mediayhteyksien hallinta
Scouter Mobility Oy – laitetoimittaja ja hankkeen toteutuksen vastuuosapuoli

Kokeilu oli osa Perille asti -hanketta, jossa etsitään uudenlaisia liikkumisen ratkaisuja. Hankkeessa ovat mukana Vantaan lisäksi Helsinki ja Espoo.

Teksti ja kuvat: Vantaan kaupunki