Siirry sisältöön

Reaaliaikaista liikenne­valodataa auki Tampereella

08.05.2017 | TampereUutiset

Kuva: Ari Leppä / Helsingin kaupungin kuvapankki

Tampere on avannut liikennevaloliittymien reaaliaikaista tietoa käytettäväksi avointen rajapintojen kautta. Tietoja voivat hyödyntää esimerkiksi yritykset, jotka kehittävät älyliikenteen palveluja tai analysoivat liikennetietoja.

Liikennevaloliittymistä saadaan reaaliaikaista tietoa muun muassa liikennemääristä, liikennevalo-opastimien ja -ilmaisimien tiloista. Liikennevalodataa on saatavissa tällä hetkellä noin 80 liittymästä. Lisää liittymien data-avauksia ollaan tekemässä ja liittämässä avoimeen rajapintaan.

Liikennevalodataa on ollut käytössä aiemminkin, mutta sitä on saatu kerättyä 15 minuutin välein. Nyt data on reaaliaikaista.

Liikennevalotietojen avaaminen on osa 6Aika-strategian ”Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat” -hanketta, jonka päämääränä on edesauttaa älyliikenteen palvelujen kehittämistä ja aktivoida tähän työhön erityisesti yrityksiä. Älyliikenteen ratkaisuilla voidaan parantaa ihmisten sujuvaa, turvallista ja ympäristöystävällistä liikkumista. Tampereen osalta hankkeessa on avattu liikennevalojen ja joukkoliikenteen dataa.

Avoin data on esimerkiksi julkishallinnolle kertynyttä jalostamatonta informaatiota, joka on muun muassa yritysten hyödynnettävissä. Avointa dataa jaetaan avointen rajapintojen kautta. Avointa liikennevalodataa on hyödynnetty Tampereella esimerkiksi erilaisissa pilottihankkeissa, joissa on esimerkiksi tuotettu liikennevalojen tilatietoja ja ajonopeussuosituksia kuljettajan älylaitteeseen ja tehostettu liikenneverkon ohjausta liikenneteknisten tietojen laskennalla.

Avoin liikennevalodata: wiki.itsfactory.fi/index.php/Tampere_traffic_lights_API

Lisätietoja:
Mika Kulmala
Projektipäällikkö
Tampereen kaupunki
puh. 050 382 6455

Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen