Siirry sisältöön

Päättynyt: Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa

Kuva: Espoon kaupunki, Janne Ketonen/Summit Media

Liikenne aiheuttaa noin viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä. Kaupungeilla on merkittävä rooli liikenteen päästöjen leikkaamisessa. Uudet liikennepalvelut, kuten Mobility as a Service (MaaS), ovat kasvava markkina, jonka maailmanlaajuinen liiketoimintapotentiaali on satoja miljardeja euroja. Uusilla liikennepalveluilla voidaan vähentää tehokkaasti liikenteen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä ja luoda samalla uutta liiketoimintaa maahan. Liikennealan haasteet ja mahdollisuudet ovat tyypillisesti niin laajoja, että ne vaativat laaja-alaista yhteistyötä ja ekosysteemiin perustuvaa ajattelua. Liikennealan kansallinen kasvuohjelma kannustaakin yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita entistä tiiviimpään yhteistyöhön.

Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hankkeessa tutkitaan, kehitetään ja kokeillaan liikkumisen muuttamista vähähiilisemmäksi Espoon, Oulun, Tampereen ja Turun kaupungeissa. Tämä tehdään yhteistyössä alan yritysten kanssa. Alustana toimivat niin kutsutut liikennehubit eli keskukset, joissa on suuret kävijämäärät ja vahva julkinen liikenne. Kaupungit ovat nimenneet yritysyhteistyön kehitysalustaksi hubin tai hubeja, joissa on tunnistettua potentiaalia erilaisten liikkumispalveluiden kehittämiseen.

Hankkeen päätavoitteena on parantaa yritysten liiketoimintamahdollisuuksia näillä teema-alueilla:

  • uudet liikkumispalvelut ja matkaketjujen kehittäminen
  • pysäköintijärjestelmän kehittäminen
  • robottibussit ja sähköiset liikkumisvälineet.

Hankkeessa mukana: Espoon kaupunki (päätoteuttaja), Business Tampere, Oulun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki
Kesto: 1.8.2019-31.1.2022
Budjetti: 1 927 797 euroa

Lisätietoja:
Tuomas Kiuru
projektipäällikkö
Espoon kaupunki
puh. 040 552 2646, tuomas.kiuru(at)espoo.fi

Kuva: Espoon kaupunki, Janne Ketonen/Summit Media

Tutustu Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hankkeen tuloksiin