Siirry sisältöön

Päättynyt: SOHJOA – Itseohjautuvat robottibussit

SOHJOA-hanke tuo automaattiset pikkubussit kaupunkien kaduille. Suomalaisille teknologiayrityksille kokeilu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden testata ja kehittää omia tuotteitaan aidossa käyttöympäristössä.

Ennustusten mukaan liikenteen automaattiratkaisut kehittyvät hyvin nopeasti lähivuosina. SOHJOA-hankkeessa koeajetaan kahta robottibussia Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Kokeilut ovat käynnissä syksyn 2016 ja jatkuvat keväällä talvilumien jälkeen.

Robottibussit tarjoavat suomalaisille teknologiayrityksille mahdollisuuden testata ja kehittää omia tuotteitaan aidossa käyttöympäristössä. Tämä tarjoaa alan yrityksille aitoa kansainvälistä kilpailuetua.

Suomessa robottibussien testaamista voidaan tehdä poikkeuksellisen laajasti, koska meillä laki ei vaadi kuljettajaa autoihin. Etäohjaus riittää, ja tähän suuntaan mennään askel kerrallaan SOHJOA-hankkeen aikana, mutta turvallisuus tarkasti huomioiden.

”Yli 90% onnettomuuksista liikenteessä tapahtuu ihmisten erehdysten vuoksi. Liikenteen turvallisuuskasvupotentiaali on valtava. Automaatio voi myös muuttaa pysyvästi liikkumiskäyttäytymistämme ja auttaa meitä luomaan uutta teknologiavetoista liiketoimintaa, kunhan olemme eturintamassa siinä mukana”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Harri Santamala Metropolia Ammattikorkeakoulusta. ”Pyrimme vauhdittamaan liikenteen automatisaatiota siten, että kaikki suomalaisittain tärkeät sidosryhmät saadaan aktiivisesti mukaan kehitystyöhön. Tämä tarkoittaa niin yrityksiä, kaupunkeja, valtiota kuin tutkimuslaitoksiakin”, jatkaa Santamala.

Hanketta koordinoi ja busseja operoi Metropolia Ammattikorkeakoulu. Kumppaneina ovat Aalto Yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Kesto: 1.6.2016-31.5.2018
Budjetti: 559 597 €
Hankkeen verkkosivut: http://sohjoa.fi/

Lue SOHJOAn tuloksista!

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Harri Santamala
Metropolia Ammattikorkeakoulu
harri.santamala(at)metropolia.fi
+358 40 334 1516