Ilmastokatu-hankkeessa etsitään ratkaisuja, joilla energiankulutusta pienennetään vähintään 10–20 prosenttia ja samalla lisätään alueiden elinvoimaisuutta sekä viihtyvyyttä. Helsingin Iso Roobertinkadulle ja Vantaan Tikkurilaan perustetaan Ilmastokatu, joka toimii monipuolisena kokeilualustana. Ilmastokatujen välityksellä alueen asukkaat ja yritykset pääsevät mukaan kehittämään ilmastoystävällisiä palveluita tai tuotteita.
Ilmastokaduilla ideat viedään käytännön toimintaan. Rakennuksien kasvihuonekaasupäästöjen kehitystä seurataan ja energiatehokkuustoimenpiteiseen kannustetaan tietoa lisäämällä. Kattopintoja tarkastellaan siitä näkökulmasta, mihin voidaan asentaa aurinkopaneeleita ja investointipäätöstä helpotetaan hankkimalla kaikki tekniset ja kustannustiedot valmiiksi. Ympäristöhyötyjen ohella on mahdollisuus nostaa elämän laatua, edistää hyvää terveyttä, piristää ja kehittää uutta liiketoimintaa ja säästää rahaa.
Helsingissä Ilmastokatu saa peruskorjauksessa 2016 uuden ilmeen, johon sisältyy ilmastoystävällisiä sekä viihtyisyyttä lisääviä ratkaisuja kuten LED-valaistus, kaupunkipyöräparkit ja materiaalivalintojen tarkastelu kestävyyden, kaupunkikuvan ja uusiokäytön näkökulmasta. Tavoitteina ovat myös kävelykadun turvallisuuden lisääntyminen ja liikenteen vähentyminen muun muassa tavarankuljetuksia ja jätehuoltoa tehostamalla.
Suunnittelukilpailulla ekotehokkuutta
Vuoden 2016 aikana Helsingin Ilmastokadulle järjestetään suunnittelukilpailu, jossa etsitään uudenlaista ekotehokasta ravintolan terassia pimeneviin syysiltoihin. Lisäksi jo ennestään olemassa olevia ilmastoratkaisuja muokataan elävään kaupunkiympäristöön sopiviksi.
Hanke etsii myös uusille ratkaisuille ja toimintamalleille testaajia, eli taloyhtiöitä, asukkaita ja yrityksiä. Yritykset voivat kehittää ja kokeilla ilmastoystävällisiä tuotteitaan aidossa kaupunkiympäristössä yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Näin Ilmastokaduista tulee uudenlaisia referenssialueita yrityksille ja kaupungille – myös kansainvälisellä tasolla.
– Yksi hankkeen mielenkiintoisimpia tehtäviä on ratkaisujen tarjoajien ja asukkaiden yhteen saattaminen. Tällainen toimintatapa ei rajoitu vain yhteen alueeseen, vaan mallia voi viedä myös muualle. Kaikkein eniten odotan juuri uusien ratkaisujen tai toimintatapojen syntymistä. Vaikka yhden kadun pätkä ei voi muuttaa maailmaa, se voi silti toimia esimerkkinä kansainvälisesti, summaa Ilmastokatu-hankkeen projektipäällikkö Mira Jarkko omia odotuksiaan.
Ilmastokatu-hanke toteuttavat Helsingin ja Vantaan kaupungit, Green Building Council Finland, Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja Aalto-yliopisto ja se on yksi 6Aika-strategian pilottihankkeista Avoimet innovaatioalustat -painopistealueella.
Kesto: 1.9.2015–30.6.2017
Budjetti: 824 620€
Lue Ilmastokatu-hankkeen tuloksista
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Viliina Evokari
Helsingin kaupunki, ympäristökeskus
viliina.evokari(at)hel.fi
puh. 040 519 7544