Siirry sisältöön

Päättynyt: Älykäs kaupunki­vesi­liikenne

Kaupunkien täytyy jatkuvasti pystyä uudistamaan liikkumisen palveluita pystyäkseen palvelemaan asukkaita ja vierailijoita. ÄlyVESI – Älykäs kaupunkivesiliikenne on hanke, jossa kehitetään uusia ratkaisuja sekä palveluita kaupunkivesiliikenteeseen.

Hankkeessa kehitetään ja konseptoidaan älykkään kaupunkivesiliikenteen vaihtoehtoisia ratkaisuja ja palveluita. Lisäksi käynnistetään autonomisen matkustajalautan ja älylaiturin kehittäminen. Yhteistyössä ovat mukana Turun, Helsingin ja Espoon kaupungit sekä useita yrityksiä ja korkeakouluja.
Hankkeessa tutkitaan, kehitetään, kokeillaan ja testataan älykkään matkustajalautan operointiin liittyviä teknologioita ja ratkaisuja. Nämä ratkaisut liittyvät lautan energiankäyttöön, automaatioon, etäoperointiin ja turvallisuuteen.

– Edistämme hankkeella vesistöjen hyödyntämistä osana liikkumisen palveluita. Konkreettisesti tämä voi näkyä kaupunkilaiselle esimerkiksi siten, että saariston saavutettavuus paranee ja vesialueiden virkistysmatkailu helpottuu. Lisäksi tulevaisuudessa kaupungeissa voidaan nähdä ketteriä kaupunkilauttoja tai muita älykkäitä vesikulkuneuvoja, jotka helpottavat päivittäistä liikkumista, kertoo Sirpa Kannos Yrkeshögskolan Noviasta.

Kyseessä on kaupunkien, yritysten sekä korkeakoulujen välinen konseptointi, tuotekehitys- ja innovaatioprojekti. Tavoitteena on tunnistaa teknologian kannalta olennaisimmat ja haasteellisimmat alueet sekä pyrkiä löytämään yhdessä yritysten kanssa tapoja näiden kehittämiseksi.

Hankkeessa ovat mukana Turun kaupunki, Aalto-yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia. Lisäksi yhteistyötä tehdään Helsingin ja Espoon kaupunkien, Liikenteen turvallisuusviraston sekä monien yritysten kanssa.

Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahaston lisäksi Liikenteen turvallisuusvirasto sekä Helsingin ja Espoon kaupungit.

Budjetti: 712 529 €
Kesto: 1.10.2016 – 31.5.2018

Lue hankkeen tuloksista

Lisätietoja:
Mirva Salokorpi
tutkimuspäällikkö
Novia ammattikorkeakoulu
puh. 044 762 3532, mirva.salokorpi(at)novia.fi