Siirry sisältöön

Oppimis­ympäristöt-hanke on tuonut lisäkipinää opetusalan kehittämiseen – myös kaupunkien yhteistyö entistä tiiviimpää

Helsingin kaupunginmuseo ja Exove kehittivät AR-oppimisympäristön hankkeessa. Kuva: Yehia Eweis

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanke on vauhdittanut kokeiluillaan palvelujen kehittämistä opetusalalla.

”Palvelujen yhteiskehittämiselle koulujen ja yritysten kesken on syntymässä selkeät toimintamallit”, hankkeen projektipäällikkö Anna Rantapero-Laine Helsingin kaupungilta kertoo. ”Jos toimintamallit puuttuvat, kehittämistyö hidastuu. Epäselvyyksiä voi syntyä esimerkiksi siitä, kuka tai mikä taho antaa yrityksille luvat yhteistyölle koulujen kanssa ja miten kehittämisprosessi kannattaa ylipäätään hoitaa. Startupit eivät voi odotella pitkään tällaisia ratkaisuja.”

Rantapero-Laineen mukaan hanke on onnistunut muuttamaan suhtautumista yhteiskehittämiseen. ”Nyt on menossa iso mindsetin muutos. Aiemmin kehittämistä on tehty hajanaisemmin, ja meille on tullut vastaan perusteettomia huolenaiheitakin. Näitä on onnistuttu purkamaan, ja edtech-yrityksille on luotu luontevia yhteistyön paikkoja kouluympäristöihin.”

Hankkeen toiminnassa on ollut mukana tähän mennessä yli 150 yritystä.

Hymyilevä nainen puhumassa puhujapöntössä, taustalla seisoo neljä muuta ihmistä, yksi nainen ja kolme miestä.
Väliseminaarissa haasteet julkaisivat Espoon Meri Vainio (vas.), Forum Virium Helsingin Matti Hämäläinen, Turun Niina Salonen, Oulun Ville Lankinen ja Helsingin Raigo Megerild. Kuva: Helsingin kaupunki/Ilkka Ranta-aho.

Kaupungit avasivat yhdessä kokeiluhaun yrityksille

Helsinki, Espoo, Turku ja Oulu julkaisivat nyt ensimmäistä kertaa yhdessä nopeiden kokeilujen kehittämishaasteet yrityksille. ”Kaupungit poikkeavat toisistaan prosesseiltaan ja hallinnoltaan muutenkin. Nyt meille on kertynyt käytännön tietoa siitä, miten kokeiluhaut kannattaa hoitaa, joten tässä kohtaa oli mielekästä avata haku yhdessä ja yhteisillä teemoilla”, Rantapero-Laine sanoo.

Haasteet julkaistiin 3.6. väliseminaarissa, jossa esiteltiin myös hankkeen tähänastisia tuloksia ja suunnitelmia loppukaudelle.

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa on tehty jo sata kokeilua. Uusia hakukierroksia kokeiluille järjestetään ensi kesään saakka. Nopeiden kokeilujen prosessista on tehty hankkeessa selvitys, johon voi tutustua verkkosivuilla. Kaikissa hankekaupungeissa järjestetään myös räätälöityjä kokeiluita, joissa kokeilun kestoa ja aloitusajankohtaa ei ole rajattu. Esimerkiksi Helsingin kouluissa yritykset voivat kehittää tuotteitaan ja palveluitaan EAC-mallin puitteissa.

Kaksi naista poseeraa kameralle, vasemmalla vaelahiuksinen ja oikealla ruskeahiuksinen ja silmälasipäinen.
Projektipäällikkö Anna Rantapero-Laine (vas.) ja University College Londonin tutkija Kristen Weatherby, joka kertoi väliseminaarissa Educate-projektista. Kuva: Helsingin kaupunki/Ilkka Ranta-aho.

Lontoo benchmarkkasi

Lontoon kaupunki on käynnistämässä haastemuotoista kehittämistä opetussektorillaan. Tätä varten haettiin kokemuksia myös Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeesta, jota innovaatiosäätiö Nesta haastatteli selvitykseensä (pdf).

Kokeiluhakujen lisäksi hankkeen loppuaikana järjestetään yritysvalmennuksia esimerkiksi myynnistä ja kansainvälistymisestä sekä suomalaisten edtech-yritysten kansainvälistymistä tukeva matka Piilaaksoon ensi syksynä. Mukaan matkalle valitaan kymmenen yritystä, haku aukeaa kesäkuussa.

 

Seuraa hankkeen ajankohtaisia asioita ja tutustu oppeihin Materiaalit-osiossa sivuilla oppimisenuusiaika.fi.

Twitter @oppimisenaika