Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen ensimmäinen Omistajanvaihdoskoulutus toteutettiin Vantaalla 29.3. ja 11.4.2017. Kaksipäiväinen koulutus pureutui hyvinvointialan yritysten omistajanvaihdokseen. Yrityksen myyntikunnostus, arvonmääritys, jatkajan löytäminen, yrityksen myyminen ja SOTE-uudistus puhuttivat yrittäjiä ja yrittämisestä kiinnostuneita opiskelijoita.
Koulutuksen tavoitteena oli tarjota hyvinvointialan yrittäjille tukea ja tietoutta onnistuneen omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi ja saada alaa opiskelevat näkemään omistajanvaihdoksen varteenotettavana väylänä yrittäjyyteen. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen yrittäjä hahmottaa omistajanvaihdosprosessin kokonaisuuden ja havahtuu kehittämään omaa yritystään ostajaa houkuttelevaksi.
Kahden päivän lähikoulutukseen osallistui hyvinvointialan yrittäjiä sekä yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita. Kouluttajina toimivat yrittäjyyden asiantuntijat Laureasta, Haaga-Heliasta ja Metropoliasta.
Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen tarvitaan asiantuntijatukea ja koulutusta
Koulutuksen myötä yrittäjille aukesi uusia näkökulmia onnistuneen omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi. Aihe kiinnosti koulutukseen tulleita yrittäjiä myös liiketoiminnan kehittämisen kannalta ja erityisesti SOTE-uudistus on arveluttanut monia ja jopa aiheuttanut painetta myydä yritys kiireellä eteenpäin jatkajalle, joka hoitaisi kaikki uudistuksen tuomat pakolliset muutokset.
Onnistunut omistajanvaihdos vaatii perehtyneisyyttä ja asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää etenkin rahoituksen, kirjanpidon, oikean kauppahinnan, eli yrityksen arvonmäärityksen, määrittelyssä ja tietotaidon siirtämisessä yrittäjältä uudelle jatkajalle. Hyvin suunnitellulla omistajanvaihdosprosessilla voidaan varmistaa, että uusi yrittäjä saa käyttöönsä tarvittavan tietotaidon ja väistyvä yrittäjä saa varmistettua, että yritys saa jatkaa elämäänsä hyvissä käsissä.
Jo olemassa olevan yrityksen jatkaminen kannattaa
Koulutukseen osallistuneet opiskelijat pääsivät tutustumaan omistajanvaihdosprosessiin konkreettisesti, kun jokaiselle löytyi omistajanvaihdosta suunnitteleva yritys ja heiltä selkeä tarve kehittämistyölle. Opiskelijat ryhtyivät työstämään muun muassa omistajanvaihdosprosessia, arvonmääritystä, liiketoiminnan fokusointia, varautumista SOTE-uudistukseen ja asiakaskunnan hyödyntämistä. Kehittämistyö tehdään yhteistyössä yrittäjän, opiskelijan ja ohjaavan asiantuntijan kanssa.
Koulutuksen myötä nuorille yrittäjyydestä kiinnostuneille kerrottiin, että lähes 90% omistajanvaihdoksen tehneistä yrityksistä on yhä toiminnassa viiden vuoden päästä vaihdoksesta, mikä on selkeästi enemmän kuin uusien start up -yritysten kohdalla. Brändin kehittäminen tai luominen, liiketoiminnan uudistaminen ja kasvattaminen on mahdollista toteuttaa uuden yrittäjän toimesta kestävämmällä pohjalla kuin perustettaessa start up-yritystä.
Lisää koulutuksia ja infotilaisuuksia luvassa
Hyvinvointiyritykset kiertoon -hanke järjestää jatkossa lisää omistajanvaihdokseen ja SOTE-uudistukseen liittyviä tilaisuuksia, joista seuraavana Omistajanvaihdosilta 18.5.2017 Hyvinkäällä. Myös tulevana syksynä järjestetään tilaisuuksia ja koulutuksia, mm. Helsingissä 1.9.2017 SOTE-uudistus palveluntuottajien näkökulmasta -seminaari.
Tilaisuuksista ja koulutuksista tarkemmin hankkeen verkkosivuilla: https://hyvinvointiyritys.com/tilaisuudet/
Hyvinvointiyritykset kiertoon -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Kuutoskaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku, Oulu.