Siirry sisältöön

Oma ala löytyi DuuniPolun työssävalmennuksesta

30.09.2020 | OuluUutiset

Kuva: Unsplash

Marko Määttä löysi työssävalmennuksella hyvän työpaikan ja Oulun Lasipalvelu työntekijän, joka solahti osaksi työyhteisöä.

Marko Määtällä on talotekniikan tutkinto. Hän oli tehnyt aiemmin kiinteistönhoitajan töitä. Ala ei tuntunut kuitenkaan omalta, ja alla oli kolme vuotta työttömyyttä. Käänne tuli työssävalmennuksen kautta.

Matchi syntyi, kun Oulun Lasipalvelu haki lasittajaharjoittelijaa ja otti yhteyttä valmentajaan BusinessOulun työllisyyspalveluissa. Työllisyyspalveluiden verkostoista löytyi Määttä, jonka osaaminen ja työelämätaidot vaikuttivat sopivilta. Valmentaja tapasi Määtän, sen perään sovittiin jo työhaastattelusta yrityksen kanssa.

Tarpeisiin räätälöity valmennus

”Haimme meille sopivaa työntekijää, jolle voimme antaa kehittymismahdollisuuden. Meille oli tärkeää, että uusi työntekijä jää yritykseen ja löytää paikkansa tiimistä. Tiimiin sopiminen on tärkeää, sillä substanssi kehittyy kyllä töitä tehdessä ”, Oulun Lasipalvelun toimitusjohtaja Niina Turkki-Juutinen sanoo.

Määttä on toinen työntekijä, joka on tullut Lasipalveluun työssävalmennuksen kautta. Alunperin DuuniPolku-hankkeessa kehitetyt valmennukset räätälöidään työnhakijan ja yrityksen tarpeiden mukaisesti. Valmennukseen kuuluu valmennusseteli, jonka työnantaja saa prosessin päätteeksi.

Myös työyhteisö huomioidaan

Työssävalmennus alkoi kuukauden työkokeilulla, jolle asetettiin selvät tavoitteet Määtän, työnantajan ja valmentajan kesken. Tavoitteet liittyivät osaamisen kehittymiseen, työyhteisössä toimimiseen, työelämätaitoihin ja hyvinvointiin. Tuloksia käytiin läpi yhteisissä alku- ja väliarvioinneissa, tarpeen mukaan myös puhelimitse tai sähköpostilla. Kaikki meni hyvin, joten Määtän sopimus vakinaistettiin.

”Kaikki osapuolet otettiin valmennuksessa tasapuolisesti huomioon, myös meidän tarpeemme yrityksenä ja työyhteisö, johon uusi työntekijä tuli. Erilaisia ihmisiä sulautettiin turvallisesti yhteen”, Turkki-Juutinen kiittää. ”Valmentaja ei ole suoraan sidoksissa työhön, joten hänen tuellaan voi ottaa positiivisesti esiin vaikeitakin asioita uuden työntekijän ja työyhteisön kesken.”

Turkki-Juutinen pitää työssävalmennusta selkeänä kokonaisuutena, jossa tiedetään, miten edetään ja mitä kultakin osapuolelta odotetaan. On hyvä, että myös valmennuksen kulkua seurataan yhdessä.

Myös Mikko Määttä pitää työssävalmennusta toimivana mallina. ”Omalla kohdalla valmennus onnistui, sain hyvän työn ja työkaverit.”

Oulun Lasipalvelu