Siirry sisältöön

Nopeiden kokeilujen parhaat vinkit uudessa oppaassa

01.11.2017 | HelsinkiUutiset

Kaupunkikehityksen uudet reseptit löytyvät nyt Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookista (pdf). Keittokirja vastaa kaupunkikehityksen tarpeeseen tarjoamalla toimintamalleja, joissa kaupunki, yritykset ja asukkaat kehittävät ketterästi tulevaisuuden palveluita.

Erityisesti digitalisaation ja tekoälyn soveltaminen ovat luoneet tarpeen palvelurakenteiden ja toimintamallien uudistamiselle. Nopeiden kokeilujen ohjelma tarjoaa yrityksille mahdollisuuden pilotoida ratkaisuja aidossa käyttöympäristössä ja oikeiden käyttäjien kanssa.

30 yritystä testannut nopeita kokeiluja

Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookista löytyvät parhaat kokeilujen toteuttamisen mallit, jotka on testattu 6Aika-hanke Fiksussa Kalasatamassa. Vuosina 2016–2017 ohjelmaan on valittu 16 kokeilua yli 150 hakemuksen joukosta. Kokeilujen toteuttamiseen on osallistunut noin 30 yritystä, joista esimerkiksi TUUP:n liikkumispalvelu ja Auntien “terapiachat” ovat edenneet markkinoille. Molempia palveluita kansainvälistetään jo vauhdilla. Kalasatamassa kokeilut ovat lisäksi vahvistaneet alueen identiteettiä, kun noin tuhat eli joka kolmas alueen asukkaista on osallistunut niihin.

Malli käytössä myös Oulussa

“Kokeilijat kertovat ohjelman nopeuttaneen tuntuvasti palvelukehitystä. Kertyneet opit ovat levinneet laajasti koko verkostoon ja useat kaupungit ovat kiinnostuneita ottamaan uuden toimintamallin käyttöönsä. Kokeileminen on lisäksi hyvä tapa tuoda eri toimijat yhteen kehittämään älykästä kaupunkia”, kertoo kehityspäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Nopeat kokeilut -malli on levinnyt Kalasatamasta Iso Roobertinkadun Ilmastokadulle, kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle sekä muihin Suomen kaupunkeihin, kuten Ouluun. Julkaistu “keittokirja” on kirjoitettu inspiraatioksi lähteä kokeilemaan. Fiksu Kalasatama -hankkeen luotsaamassa ohjelmassa kerätyt opit on tarkoitettu eväiksi kaupunkien ja palveluiden kehittäjille sekä muille aidossa ympäristössä kokeilemisesta kiinnostuneille.

Kuten kaikki hyvät keittokirjat, tämäkin jättää kokkaamisen kokeille: poimi parhaat ohjeet ja sovella makusi mukaan!

Lisätietoja:
Kaisa Spilling
Kehityspäällikkö
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi
puh. 040 7448831

Veera Mustonen
Ohjelmajohtaja
veera.mustonen(at)forumvirium.fi
puh. 040 5084022