Nopeiden kokeilujen menetelmä on levinnyt Helsingin Kalasatamasta muihin suuriin kaupunkeihin Suomessa. Se otetaan nyt käyttöön myös Stavangerin kaupungissa Norjassa.
Nopeat kokeilut kehitettiin alun perin Fiksu Kalasatama -ohjelmassa vuonna 2016, jolloin se oli osa 6Aika-strategian Avoimet innovaatioalustat -kärkihanketta. Tavoitteena oli löytää ketterä malli, jolla pienet toimijat, kuten startup-yritykset, saataisiin mukaan innovatiivisten uusien palveluiden kehittämiseen. Malli tarjoaa yrityksille tavan päästä kiinni kaupungin tarpeisiin sekä kokeilla ja kehittää ratkaisuja aidossa kaupunkiympäristössä käyttäjien kanssa. Fiksu Kalasatama -ohjelman aikana Nopeita kokeiluja tehtiin 21.
Kaikki 6Aika-kaupungit ovat käyttäneet Nopeita kokeiluja kaupunkipalveluiden kehittämisessä. Kärkihankkeen päättymisen jälkeen ne ovat levinneet myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin ja Pohjoismaihin.
”Kyselyjä on tullut paljon muista kaupungeista. Norjan Stavangerissa käynnistetään osana Smart City -kehittämistä kokeiluja, joissa on tarkoitus hyödyntää Nopeiden kokeilujen menetelmää”, kehityspäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä kertoo.

Stavangerissa Nopeat kokeilut voi päätyä pysyväksi
Stavanger tutustui Nopeisiin kokeiluihin Nordic Smart City Networkin kautta, jonka jäseniä Forum Virium ja Stavanger molemmat ovat. Stavanger etsi keinoa tavoittaa startupit ja yrittäjät tehokkaalla ja inspiroivalla tavalla siten, että byrokratian määrä olisi mahdollisimman pieni.
”Nopeat kokeilut vaikuttaa mallilta, joka voi auttaa meitä. Meidän täytyy tietysti lokalisoida menetelmä, mutta Helsingistä saadut materiaalit antavat meille lentävän lähdön”, Stavangerin Smart City -johtaja Gunnar Crawford sanoo.
Nopeat kokeilut ovat jo saaneet vihreää valoa kaupungin poliittisilta päättäjiltä ja se, mihin temaattisiin alueisiin niitä käytetään, päätetään pian.
”Jos ensimmäinen kokeilu onnistuu, voimme laajentaa menetelmää käytettäväksi säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa”, Crawford sanoo.
Kokeiluja kaupunkikehityksen monilla osa-alueilla
Tähän mennessä Suomessa on tehty kokeiluja jo useilla osa-alueilla, kuten opetusalalla, hyvinvointipalveluissa, infran ja liikkumisen suunnittelussa ja energian käytössä. Nopeiden kokeilujen mallia on esitelty myös kansainvälisissä seminaareissa, joissa se on herättänyt paljon kiinnostusta.
”Nopeat kokeilut on hyvä tapa saada koko ekosysteemi mukaan kehittämään uutta. Kokeilu tarjoaa konkreettista tarttumapintaa ja resurssien käyttö ja synergia saadaan paremmin hyödynnettyä”, Spilling sanoo.
Forum Viriumin eri hankkeissa kokeiluja on tehty yli 50. Nopeat kokeilut ovat tulleet tutuiksi myös yrityksille ja Forum Viriumiin tulee säännöllisesti kyselyjä, milloin seuraavat kokeiluohjelmat alkavat ja miten niihin pääsee mukaan.