6Aika-hankkeessa Datasta oivalluksia ja bisnestä (DOB) yhdisteltiin data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua uuden liiketoiminnan luomiseksi. Hankkeeseen kuului myös näihin liittyviä valmennuksia yrityksille. Yksi DOB-valmennettavista oli Vincit.
”Osallistuimme sekä data-analytiikan että palvelumuotoilun valmennuksiin”, Vincitillä palvelumuotoilun tiimissä työskentelevä Salli Kunnari kertoo. ”Saimme niistä oppeja, jotka vaikuttivat oman LaaS-palvelumme kehittämiseen, joskin valmennuksessa keskityimme toiseen projektiin.” Kunnari toteaa, että DOB-valmennuksen palvelumuotoiluosuus auttoi työn alla olevan palvelun tarpeiden määrittelyssä, ja data-analytiikkaosuus toi työkaluja tarpeiden ratkaisuun.
Vincitin LaaS eli Leadership as a Service -palvelu on organisaatioiden henkilöstötoiminnalle ja työntekijöille suunnattu työkalu. LaaS sisältää yrityksen liiketoimintaan sekä työntekijän osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämiseen liittyviä palveluja. Työntekijä valitsee palveluista itselleen sopivimmat.
”Meillä firman omasta LaaSista työntekijä voi varata session vaikkapa toimitusjohtajan tai myynnin kanssa liiketoiminnallisista näkymistä taikka kehityskeskustelun, joka ei ole Vincitillä ollut enää pakollinen”, Kunnari avaa ja lisää, että LaaS-esimerkkipalvelusta Vincitillä käy myös työntekijän kollegoilleen kokkaama ateria.
DOBin yrityssparrauksista hyötyä
Toinen DOB-valmennukseen osallistunut yritys, Viimatech, kiittää data-analytiikkaosion antia. ”Saimme lisää ymmärrystä data-analytiikasta, ja siitä on ollut hyötyä palvelumme kehittämisessä”, toimitusjohtaja Matti Viita Viimatechilta sanoo. ”Valmennuksen yrityskohtaiset sparraukset olivat hyödyllisiä. Tosin alussa on varattava aikaa siihen, että sparraajat omaksuvat tarvittavat tiedot keskenään hyvinkin erilaisten yritysten liiketoiminnasta.”
Viimatech kehittää digiratkaisuja pumppujen kunnossapidon ja energiankulutuksen optimointia varten. Palvelulla voi ennustaa esimerkiksi pumppujen huoltotarpeen. Palvelu on suunnattu etupäässä vesilaitosten ja prosessiteollisuuden käyttöön. ”Tässä palvelussa on uutta edullisuus ja helppokäyttöinen laitteisto. Seurantaa voi tehdä kustannustehokkaasti kaikenlaisille pumpuille. Seurantajärjestelmät ovat olleet perinteisesti hintavia, joten niitä on käytetty vain kriittisiin pumppuihin esimerkiksi öljynporauslautoilla”, Viita selittää.
Viimatech osallistui DOB-valmennukseen osana kolmen yrityksen yhteenliittymää, jossa olivat mukana myös pumppuhuollon yritys FlowPlus ja liiketoiminnan kehittäjä FlowBrainer. Viimatech vastaa tässä kokonaisuudessa teknologian kehittämisestä.
Kolmeen DOB-valmennuskurssiin osallistui yhteensä 20 organisaatiota, pääosin yrityksiä. Valmennettavat toteuttivat 18 case-projektia yhdessä asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Case-projekteissa syntyi hankkeen loppuun mennessä seitsemän uutta tai uudistettua tuotetta tai palvelua. Lisäksi on syntynyt neljä tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyökohdetta yhdessä korkeakoulujen kanssa.
Lue lisää Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeen tuloksista