Siirry sisältöön

Näin 6Aika on vaikuttanut yrityksiin: Wapice ja älykaupunkiratkaisut

Kuva: Wapice

Wapice Oy on vuonna 1999 perustettu kotimainen ohjelmistoyritys, jossa työskentelee yli 350 IoT- ja AI-asiantuntijaa. Yrityksellä on kymmenen toimistoa eri puolilla Suomea.

Minkälainen tuote teillä on?

IoT-Ticket, joka on IoT-työkalupaketti ja alusta. Tuote mahdollistaa web-, mobiili-, pilvi- ja raportointisovellusten luomisen. Se muovautuu eri käyttötarkoituksiin esimerkiksi kaupunkiympäristön turvallisuuteen ja puhtauteen liittyen sekä energiankulutuksen joustavuuteen ja uusiutuviin energiamuotoihin, kiinteistöjen tekniikkaan ja kaupungeissa liikkumiseen liittyen. Ratkaisumme ovat tiedolla johtamisen sovelluksia, joiden avulla pienennetään kaupunkien hiilijalanjälkeä, kehitetään asukaskokemusta, saavutetaan kustannussäästöjä ja parannetaan turvallisuutta.

Miten olitte käytännössä mukana 6Aika-hankkeissa?

Olemme olleet mukana CityIoT:ssa ja Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hankkeissa Tampereella, Turussa ja Oulussa. Teimme hankkeissa erilaisia konenäön kokeiluja, joista suurin osa on liittynyt pysäköintiin.

Keräsimme kokeiluissa tietoa esimerkiksi pysäköintipaikkojen käyttöasteesta, pysäköintivirheistä ja pysäköinnin maksamisesta. Yhdessä kokeilussa kehitimme Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa analytiikkaratkaisun, jonka avulla sai tiedon vapaista polkupyöräparkeista. Lisäksi olemme kehittäneet sovellusta, josta näkee vapaat pysäköintipaikat.

Kaikki kokeiluissa keräämämme tieto on ollut anonyymia ja tietoturvallista.

Minkälaisia hyötyjä saitte hankkeisiin osallistumisesta?

Olemme pystyneet kehittämään joka kokeilussa jotain uutta, joten ne ovat tukeneet hyvin tuotekehitystämme. Koska kokeilut ovat olleet julkisia, ne ovat tuoneet meille näkyvyyttä.

Miten kehittäminen on jatkunut hankkeiden jälkeen?

Olemme solmineet kymmenen vuoden palvelusopimuksen IoT-alustasta Tampereen kaupungin kanssa ja jatkamme siellä kehitystyötä, joka lähti liikkeelle Smart Tampere- ja 6Aika-pilottien aikana. Tavoitteemme on tehdä vastaavaa yhteistyötä myös muiden suomalaisten kaupunkien kanssa ja skaalata Tampereen yhteistyön kautta kehittyvät palvelut heillekin hyödyksi.

Kysymyksiin vastasi Wapice Oy:n älykaupunkiratkaisujen tuotepäällikkö Jari Kuusisto.

Wapice.fi