Siirry sisältöön

Näin 6Aika on vaikuttanut yrityksiin: Soilfood ja hiilinielujen kaupallistaminen

02.11.2021 | TampereUutiset

Kuva: Soilfood

Soilfood Oy on vuonna 2015 perustettu, Suomessa ja Ruotsissa toimiva kiertotalousyritys. Soilfood jalostaa teollisuuden sivuvirroista lannoitteita ja maanparannusaineita maatalouteen. Samalla syntyy hiilinieluja.

Minkälainen tuote tai palvelu teillä on?

Palvelemme eri teollisuudenaloja tuottamalla heille teollisissa prosesseissa syntyvien sivuvirtojen käsittelypalveluita. Hyödynnämme nämä teollisuuden sivuvirrat esimerkiksi lannoitteissa. Näin autamme teollisuusyrityksiä saavuttamaan päästövähennys- ja kierrätystavoitteitaan.

Kehittämämme lannoitteet ja maanparannusaineet antavat maanviljelijöille mahdollisuuden korvata väkilannoitteita kierrätetyillä ravinteilla. Maanviljelyssä syntyy hiilinieluja, kun viljelijä käyttää orgaanisista materiaaleista jalostettuja maanparannusaineitamme. Viljelijä voi myös myydä hiilinielut päästökompensaatiokäyttöön Soilfoodin kehittämän toimintamallin kautta.

Meillä on käytössä kokonaispalvelumalli sekä teollisuuden eri aloille että maanviljelijöille. Huolehdimme kokonaisuuden eri osista aina tuotteiden peltolevitykseen asti.

Miten olitte käytännössä mukana ILPO – Ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut -hankkeessa?

Osallistuimme vuoden 2021 alussa hankkeen Tampereen osatoteutukseen Business Tampereen tilaamassa kokeilupalveluhankinnassa. Loimme hankkeessa metodologian, jolla varmennetaan toimintamme hiilinielujen syntyminen ja niiden suuruus. Sen jälkeen pystyimme lanseeraamaan markkinoille suomalaisen maatalouden ensimmäiset hiilinielutuotteet, jotka ovat nyt myynnissä Puro.earth-kauppapaikalla.

Mitä hyötyjä saitte hankkeeseen osallistumisesta?

Hankkeeseen osallistuessamme tiesimme jo, että peltoon syntyy hiilinieluja tuotteitamme käytettäessä. Tämän projektin kautta saimme kaupallistettua hiilinielut. Nyt saatava tuotto jaetaan kaikille hiilinielujen luomiseen osallistuville tahoille eli viljelijöille, teollisuudelle ja meille. Näin vahvistamme kiertotaloutta ja luomme kilpailukykyä kestäville käytännöille.

Miten tuotteen kehittäminen on jatkunut hankkeen jälkeen?

Tuotteet ovat olleet myynnissä elokuusta 2021 alkaen. Ensimmäisiä kauppoja on jo tehty.

Minkälaisia tavoitteita teillä on tulevaisuudelle?

Hiilensidonnan nouseminen arvonluonnin välineeksi herättää paljon kiinnostusta. Nämä ovat vasta ensimmäisiä askeleita, ja uskomme toiminnan kehittymiseen ja laajentumiseen, myös kansainvälisesti.

Kysymyksiin vastasi Soilfood Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Ossi Kinnunen.

www.soilfood.fi