Hypercell on vuonna 2018 perustettu suomalainen IoT-alan yritys, joka on keskittynyt asiakas- ja ihmisvirtojen mittaamiseen tietoturvallisesti. Hypercellin kehittämiä tuotteita hyödynnetään esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, ruuhkien seurannassa ja turvallisuuden kehittämisessä.
Minkälainen tuote teillä on?
Meillä on sisä- tai ulkotiloihin asennettava sensori, joka havainnoi kaikista älylaitteista tulevia bluetooth-signaaleja. Niiden avulla saamme tietää, miten paljon ihmisiä on tietyssä paikassa, kuinka kauan he viettävät siellä aikaansa ja mihin suuntaan he lähtevät sieltä.
Miten olitte käytännössä mukana Opastamisen ekosysteemi 6Aika-hankkeessa?
Olimme mukana Turussa vuosina 2018-2019. Se oli meille ensimmäinen julkisen sektorin hanke. Hankkeessa esimerkiksi havainnoimme sensoreillamme, miten ihmiset saapuvat ja siirtyvät pois Joulurauhan julistus -tapahtumasta. Lisäksi mittasimme risteilymatkailijoiden viipymistä Turussa.
Mitä hyötyjä saitte hankkeeseen osallistumisesta?
Hypercell oli silloin vasta perustettu, joten saimme hyvää kokemusta julkisen sektorin kanssa toimimisesta. Toimiva vuoropuhelu tuotteen kehittämiseksi oli aidosti mahdollista kaupungin kanssa.
Käytännössä opimme paljon datan mittaamisen optimoinnista. Lisäksi pääsimme osaksi nopeita kokeiluja Tampereelle Ratinan stadionille mittaamaan EM-jalkapallokarsintojen yleisövirtoja. Seurasimme stadionille muodostuvia ihmisvirtoja pääsyporteilla ja lyhyen matkan päästä porteilta. Sensorien keräämä tieto ohjattiin Tampere Events -sovellukseen, josta otteluun tuleva katsoja pystyi tarkistamaan ruuhkatilanteen eri porteilla.
Miten tuotteen kehittäminen on jatkunut hankkeen jälkeen?
Olemme parhaillaan kehittämässä käyttöliittymää, joka mahdollistaa datan tarkastelemisen nopeasti omalta päätelaitteelta. Lisäksi olemme optimoineet palvelustamme version, joka tuottaa mainosnäyttötoimijoille ennen näkemätöntä tietoa mainosten dataan pohjautuvista impressioista.
Helsingin kaupungille olemme kehittäneet palvelun, jossa kaupunki asensi 120 sensoria kantakaupungin alueelle havainnoimaan ihmisten liikkumista. Sensorit tuovat dataa karttaan, josta vaikkapa kaupungissa vieraileva turisti voi tarkistaa, missä kohdin on väljempää ja suunnitella kaupunkikierrostaan sen mukaisesti. Palvelu on nähtävissä osoitteessa www.heatmap.fi/helsinki
Minkälaisia tavoitteita teillä on tulevaisuudelle?
Suuntaamme kansainvälisille markkinoille. Reaaliaikaisten ruuhkatilanteiden seuraaminen luo uusia yritysideoita. Palvelumme avulla voidaan mitata esimerkiksi kaupunkitapahtumien vaikutusta, parantaa opasteita ja tuottaa arvokasta tietoa kaupungin palveluiden kehittämiseen. On hyvä tietää, mihin jonot muodostuvat, sillä jonottaessaan ihmiset eivät voi yleensä käyttää muita palveluita. Tavoitteenamme on parantaa ihmisten kaupunkikokemusta.
Kysymyksiin vastasi Hypercellin Business Unit Leader Mikko Siusluoto.