Siirry sisältöön

Näin 6Aika on vaikuttanut kuutos­kaupunkeihin: Turussa kehittymistä palveluissa ja uusien alueiden suunnittelussa

17.04.2019 | TurkuUutiset

Kuva: DreferComm CC:BY

Turussa on opittu viemään strategiatavoitteet konkreettisiksi kehittämishankkeiksi ja totuttu tekemään yhteistyötä eri toimijoiden kesken. 

6Aika-strategian vaikutukset Turun kaupungin toimintaan näkyvät parhaiten konkreettisissa tuloksissa sekä hankkeissa syntyneenä osaamisena ja uusina toimintatapoina. Tätä mieltä ovat hankejohtaja, 6Aika-ohjausryhmän puheenjohtaja Riitta Birkstedt ja 6Aika-kaupunkikoordinaattori Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen Turun kaupungilta. Esimerkkejä ovat Vierailukeskus Joki, Skanssin uuden asuinalueen ympäristöystävälliset ja asukkaita osallistavat ratkaisut sekä 6Aika-hankkeiden pohjalta syntyneet kaupungin hiilineutraaliustavoitteet ja Smart City -konseptit yhdistävä kärkihanke Smart and Wise Turku.

Turun kaupunki on kehittänyt 6Aika-strategian avulla uudenlaisia tapoja tehdä yhteistyötä ja avannut kaupungin rajapintoja muille toimijoille. Toisaalta 6Aika-hankkeet ovat edistäneet yhteistyötä myös kaupungin sisällä yli toimialarajojen. Hankkeiden tekemä yhteistyö yritysten kanssa on vaatinut kaupungilta valmiutta toimintojen avaamiseen. Kaupunkiympäristöt toimivat tällöin alustoina yritysten palvelujen kehittämiselle.

”Muut toimijat ovat oppineet hakemaan kaupungilta mahdollisuuksia esimerkiksi yhteiskehittämiseen, mutta myös kaupunkina olemme oppineet avautumaan muihin päin”, Birkstedt sanoo.

Mies puhumassa videolla, taustalla muita miehiä ja jokirantaa.
Katso Turun Sanomien haastattelu Pennisillan AR-ratkaisusta klikkaamalla kuvaa yllä tai os. https://tstv.fi/video/39464 Kuvakaappaus videolta/TS.

Älykkäät ratkaisut näkyvät laajasti turkulaisten arjessa

6Aika-hankkeet näkyvät monella tapaa kaupunkilaisten arjessa. Lukiolaiset esimerkiksi rakensivat Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeessa lisätyn todellisuuden sovelluksella Turun vanhimman sillan, Pennisillan, uudelleen Vanhankaupungin ytimeen. Vastaavia AR-sovelluksia on tulossa Aurajoen ympäristöön lisääkin.

Älykkäitä ratkaisuja toteutetaan myös Turun vanhuspalveluissa, kaupunkiympäristön opasteissa ja kaupunkivesiliikenteessä. Puutorille taas avautuu tavarajakelupiste, jossa kokeillaan viimeisen kilometrin vähähiilisiä logistiikkaratkaisuja. 6Aika-strategia on opettanut, että yritykset kannattaa sitouttaa tekemiseen jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja vuoropuhelun on oltava jatkuvaa ja intensiivistä.

Turku on avannut myös erilaisia datalähteitä etenkin liikkumiseen ja liikenteeseen liittyen. ”Tässä olemme vasta raapaisseet pintaa. Olemme nyt selvittäneet, mitä täytyy tehdä, jotta data voidaan avata, ja mitä avoin data ylipäätään tarkoittaa. Avoimessa datassa ja rajapinnoissa on vielä paljon tekemistä”, Sopenlehto-Jokinen sanoo.

Konkreettinen yhteistyö strategian tärkeintä antia

Yhdessä oppiminen muiden 6Aika-kaupunkien kanssa on ollut Birkstedtin mielestä yksi strategian suurimmista ansioista. Samaa haastetta ei tarvitse ratkaista jokaisessa kaupungissa erikseen, vaan kaupungit voivat oppia toinen toisiltaan.

”Suomen kokoisessa maassa resurssit on osattava käyttää fiksusti. Tulevaisuudessa kaupunkien välinen yhteistyö voisi vielä syventyä ja skaalautua vahvemmin ulospäin. Meillä on hyvä luottamus ja pohja, jolle rakentaa jatkossa entistäkin vaikuttavampaa yhteistyötä. Olisi resurssien hukkaamista miettiä näitä asioita yksin”, Birkstedt toteaa.

Juttusarja jatkuu kesään 2019 saakka haastatteluilla kaikista kuutoskaupungeista.

Turun kaupunki 6Aika-sivuilla

6Aika Turun kaupungin sivuilla