Siirry sisältöön

Massadata-aiheinen seminaari pidettiin Helsingissä

27.01.2017 | HelsinkiUutiset

Palvelulogistiikan ja liikenteen anturointi tuottavat massadataa sovelluskehittäjille Helsingissä ja Tampereella. Kaupunkien yhteisen massadata -hankkeen avausseminaari pidettiin Helsingissä.

Helsingissä järjestetyssä Reboot Helsinki, Tampere and Finland with Big Data -avausseminaarissa haluttiin esitellä, miten data-analytiikkaa voi käyttää julkisten palvelujen kehittämiseen ja uuden liiketoiminnan raaka-aineena.

”Helsingissä halutaan yksinkertaisesti olla mukana luomassa uutta digitaalista elinkeinotoimintaa, jonka anturiteknologia, esineiden internet, uudet toimintamallit, kokeilu ja avoin yhdessä kehittäminen mahdollistavat”, sanoo Helsingin kaupungin
yritysasiamies Päivi Piispa.

Helsinki, Tampere ja Tampereen yliopisto ovat käynnistäneet Euroopan aluekehitysrahaston rahoittaman pilottihankkeen. Kaupunkikehittämisen big data -hankkeeseen osallistuvat myös digialan yritykset Helsingissä ja Tampereella sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hankkeen budjetti on 647 816 euroa.

”Hienoa, että avausseminaari järjestettiin juuri Helsingissä. Meillä on jo ennestään kansainvälistä mainetta tällä alalla. Jatkossa syvennämme yhteistyötä entisestään, jotta saamme keskitettyä alan osaamista Helsinkiin”, kertoo Helsingin kaupungin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Massadata kaupunkiympäristön ja -liikenteen kehittämisessä sekä innovaatioalustana palveluille ja liiketoiminnalle

Digitalisaatio on tuonut lyhyellä aikavälillä merkittäviä muutoksia kaupunkien suunnittelu-, johtamis- ja palveluprosesseihin. Kaupunkien järjestelmät tuottavat nykyisin paljon raakadataa. Uusien kaupallisten innovaatioiden lisäksi massadata voi
tulevaisuudessa tehostaa kaupunkien omaa toimintaa.

Tässä hankkeessa edistetään kaupunkiympäristön ja liikenteen massadatan hyödyntämistä kaupungin sisällä ja uuden liiketoiminnan raaka-aineena. Kun avointa dataa yhdistetään massadataan ja reaaliaikaisiin datajärjestelmiin, syntyy yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoimintaan.

Helsingissä kokeillaan, miten massadatan käytöllä voisi tehostaa hyötyajoneuvojen reittien hallintaa ja suunnittelua. Tampereella puolestaan pilotoidaan kaupunginorganisaation sisäisten ja ulkoisten massadatojen tiedonlouhintaa,
varastointia ja jakelua.

”Staralla kertyy päivittäin satojatuhansia rivejä tietoa hyötyajoneuvoista ja niiden toiminnoista. Kansainvälisenä esimerkkinä voisi mainita Lontoon julkisen liikenteen Oyster -kortin, josta kertyy tietoa noin 7 miljoonaa riviä päivittäin. Nuo luvut kuvaavat mittakaavaa, jossa nyt liikutaan”, kertoo Staran hallintojohtaja Ilpo Laitinen.

Hanke linkittyy kuutoskaupunkien (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku) yhteiseen 6Aika-strategiaan, jonka yksi keskeinen ajatus on kehittää yhteistyössä uudenlaisia palvelukokonaisuuksia ja -innovaatioita kaupunkeihin. Tavoitteena on luoda Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täällä: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/yritykset/kilpailukyvynkehittaminen/Kehittamistoiminta/reboot-helsinki/