Siirry sisältöön

Lapsiperheiden palvelut on koottu yhteiselle alustalle Oulussa – samaa ideaa hyödynnetään pian myös yritysten palveluissa

17.12.2019 | OuluUutiset

Kuva: Unsplash

Tammikuussa avattava uusi alusta niputtaa julkiset ja yksityiset yrityspalvelut samaan osoitteeseen. Palvelut on luokiteltu yritysten tarpeiden pohjalta.

6Aika-strategian Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihankkeen aikana Oulussa kehitettiin lapsuus.ouka.fi-alusta, joka kokoaa yhteen kaikki lapsiperheiden palvelut. Nyt BusinessOulu on avaamassa saman idean pohjalta yrityksille suunnatun palvelualustan.

”Idea lapsuus.ouka.fi-alustaan lähti kuntalaisten tarpeesta. Perheet löytävät tukea ja tietoa yhdeltä sivustolta riippumatta siitä, kuka palvelun tarjoaa. Konseptina tämä on ketterä ja helposti muunneltavissa”, alueellinen suunnittelija Johanna Timonen Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista kertoo.

Sekä perheille että yrityksille suunnattujen palvelujen löytämisessä haasteena on usein se, että palvelut ovat hajallaan netissä eikä käyttäjä löydä tarvitsemaansa tietoa.

”Yrityksillä on palvelutarpeita ja suuri tarve tavoittaa toisensa, mutta oikeaa palvelua on hankala löytää. Yritysten palvelutarjotin on avoin kaikille palveluntarjoajille, mutta toimipaikan on oltava Oulun seudulla tai muu peruste palvelun tarpeellisuudelle”, asiantuntija Jari Linna BusinessOulusta sanoo.

BusinessOulun alustalla julkiset ja yksityiset yrityspalvelut on ryhmitelty tarpeiden pohjalta. Jos yritys etsii tietoa esimerkiksi omistajanvaihdokseen liittyen, hän saa nähtäväksi kaikki palvelut sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Kaikkien palvelujen on liityttävä jollain tapaa yrityksen kehittämiseen eli yksittäisiä tavaroita tai kuluttajapalveluja alustalla ei voi tarjota.

Hyvää ideaa kannattaa hyödyntää muissakin palveluissa

Lapsuus.ouka.fi avattiin loppuvuodesta 2017 ja se on löytänyt käyttäjänsä. Palveluun on rakennettu rajapintoja muihin alustoihin, joiden kautta esimerkiksi järjestöt pääsevät syöttämään tietonsa palveluun. Oulun kaupungin palvelut siirtyvät alustalle suomi.fi:n palvelutietovarantoon rakennetun rajapinnan kautta. Yritykset puolestaan täyttävät lomakkeen.

”Yritysyhteistyötä kehittäessämme saimme BusinessOululta kontakteja ja tukea siihen, miten prosessi kannattaa yritysten kanssa rakentaa”, Timonen kertoo.

”Me jatkoimme lapsiperheiden palvelutarjottimen ideaa yrityskonsultoinnin puolelle. Kehitystyö on tehty 6Aika-hankkeen innoittamana, mutta hankkeen ulkopuolisella rahoituksella”, Linna sanoo.

Tällä hetkellä 12 pilottiorganisaatiota pääsee syöttämään omia tietojaan yritysten alustalle. Kaikille palveluntarjoajille alusta avautuu tammikuun 2020 alussa. Linna kertoo, että etenkin digitaalisen markkinoinnin ja myynnin palveluille on paljon kysyntää.

”BusinessOulun palvelualusta on otettu todella hyvin vastaan ja uskon, että tätä voisi hyödyntää muissakin kaupungeissa. Palvelujen muotoiluun kiinnitetään liian vähän huomiota. Asiakkaalle pitää kertoa ratkaisut ongelmiin. Tavoitteena on palvella yrityksiä niiden omista lähtökohdista”, Linna toteaa.