Digitalisaatio on muuttanut työn tekemisen tapoja. Heikosti koulutettujen on entistä vaikeampi päästä työelämään. Koulutusjärjestelmä ei vielä täysin kykene valmentamaan nuoriakaan digitalisoituvaan työelämään. On myös joukko korkeasti koulutettuja työttömiä, joiden osaaminen on vanhentunut.
6Aika-hanke Digipore tarttuu näihin ongelmiin. Hanke avaa nuorille polkua työelämään ja päivittää kokeneempien työnhakijoiden osaamista muun muassa koulutuksilla.
Uusi näkökulma työllistämiseen: yritysten tarpeet etusijalla
Erityisesti yritysten osaajatarpeiden selvittäminen on otettu keihäänkärjeksi tässä hankkeessa.
”Esimerkiksi Turussa pidämme työnhakijoille koulutuksia, jotka on suunniteltu yhteistyöyrityksistä nousevien tarpeiden pohjalta. Tämän päälle työnhakijoille hankitaan joko täydennyskoulutusta tai työllisyyskokeilujakso yhteistyöyrityksiin”, projektipäällikkö Noora Orvasto Turun kaupungilta kertoo. Yritysten osaajatarpeisiin panostaminen on uutta, kun tarkastellaan työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä. Perinteisesti on korostettu työttömästä henkilöstä itsestään lähtevää toimintaa.
Lisäksi Digiporeessa kehitetään nopeiden kokeilujen menetelmällä uusia palveluja, joista on hyötyä työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville. Palveluissa hyödynnetään mm. verkko-oppimista, yhteisöllistä tiedon rakentamista ja parviälyä.
Kaikki kuutoskaupungit ovat mukana Digipore-hankkeessa. Turun kaupunki toimii koordinaattorina. Syyskuussa alkanut Digipore päättyy vuoden 2019 loppuun ja sen budjetti on 1 103 227 euroa.
Lisätietoja:
Noora Orvasto
projektipäällikkö
Turun kaupunki
noora.orvasto(at)turku.fi