Siirry sisältöön

Kuutoskaupungit kasvuyritysten tukena – Kasvun ekosysteemit -hanke käyntiin

Kasvun ekosysteemit Espoon kaupungin osatoteutus oli mukana Junction-hackathonissa vuonna 2018. Kuvassa keskellä Katja Hagman, oikealla Heli Hidén.

Kaupungit tarjoavat kasvuyrityksille palveluja, joista yritykset saavat tukea kasvu-uralleen. Esimerkiksi Oulussa BusinessOulun innovaatio- ja verkostoitumispalvelut auttavat yrityksiä kasvamaan. Kasvuyrityksille suunnatut palvelut ovat kuitenkin monesti hajallaan. Erityisesti yrityksen alkuvaiheen jälkeen palvelut eriytyvät.

Kuutoskaupungit pyrkivät petraamaan tilannetta Kasvun ekosysteemit -hankkeella. Yritysten ympärille muodostetaan hankkeessa verkostoja, joissa on elinkeinoelämän, korkeakoulujen, rahoittajien ja asiakkaiden edustajia. Tavoitteena on tuottaa uutta liiketoimintaa yrityksille ja edistää kasvuhakuisten yritysten kiinnittymistä niiden tarpeita tukeviin verkostoihin ja innovaatioekosysteemeihin.

Palvelujen yhtenäistäminen tähtäimessä

Kaupungit muodostavat innovaatiokeskittymiä valitsemiensa alojen tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Esimerkiksi Helsingissä keskitytään pelialaan, tavoitteena pelialan uusien liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen ja uusien teknologioiden selvittäminen. Tätä tehdään yhteistyössä tutkimus- ja oppilaitosten kanssa. Muut keskittymät Helsingissä ovat terveys- ja hyvinvointiteknologia sekä meriteollisuus. Tampereella kasvuyritysten palveluja yhtenäistetään Business Tampereen Startup-ohjelmassa. Espoossa innovaatiokeskittyminä toimivat  bio- ja kiertotalouden Cleantech Garden ja älykkään energian Smart Otaniemi.

Kasvun ekosysteemit -hankkeessa on toimijoita kaikista kuutoskaupungeista. Helsingin kaupunki koordinoi hanketta, muut osapuolet ovat Espoon kaupunki, BusinessOulu, Pirkanmaan liitto, Business Tampere (Tredea), Turku Science Park ja Vantaan kaupunki.

Hanke päättyy vuoden 2020 lopussa ja sen budjetti on 4 416 087 euroa.

Twitter: @growthecosystem

Lisätietoja:
Saana Rantsi
projektikoordinaattori
Helsingin kaupunki
puh. 040 1699392, saana.rantsi(at)hel.fi

Osahankkeiden projektipäälliköt:

Espoon kaupunki: katja.m.hagman(at)espoo.fi

Vantaan kaupunki: kaisa.t.ahonen(at)vantaa.fi

Business Tampere: sointu.karjalainen(at)businesstampere.com

Pirkanmaan liitto: lari.jaakkola(at)pirkanmaa.fi

Turku Science Park: aino.ukkola(at)turkubusinessregion.com

BusinessOulu: pirjo.koskiniemi(at)businessoulu.com