Helsingin Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi kaupunginosa, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda niin resurssiviisas kaupunginosa, että se säästää asukkaille tunnin omaa aikaa päivässä.
Samalla syntyy uusia kaupunkipalveluita ja innovaatioita sekä mahdollistetaan uutta liiketoimintaa. ICT-teknologia sekä data tukevat palveluiden syntymistä.
Kestävää kaupunkikehittämistä
Kalasataman kaltaisia ”smart city” -alueita kehitetään paljon maailmalla, samoin kuin fiksun kaupungin ratkaisuja. Fiksu Kalasatama pyrkii osaltaan vastaamaan kestävän kaupungistumisen haasteisiin. Kuinka yritykset ja kaupunkilaiset sitten saadaan mukaan innovoimaan ja testaamaan uudenlaisia kaupunkiratkaisuja?
Fiksu Kalasatama -kehityksessä keskeistä on luoda uusia toimintatapoja yhteiskehitykseen ja tulevaisuuden kaupunkiratkaisujen luomiseen.
Kaupunki luo pohjan alueen älykkyydelle. Tontinluovutusehdoissa määritellään koko alueen perusfiksuus muun muassa älykkään energiajärjestelmän ja sähköautoihin varautumisen kautta. Niinikään Helsingin kaupunki pilotoi alueella tulevaisuuden koulua ja uusia tapoja terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjoamiseen. Nämä kaupungin isot hankkeet ovat myös mainio alusta yrityksille uusien ratkaisujen kehittämiseen.
Kalasatamassa toimii Kehittäjien klubi, jossa kaikki alueella uusia ratkaisuja kehittävät pienet ja suuret yritykset, virastot ja asukasinnovaattorit kohtaavat toisensa. Näistä kohtaamisista syntyy parhaillaan uusia projektiaihioita ja yhteistyötä eri toimijoiden välille.
Nopeiden kokeilujen ohjelma
Fiksu Kalasatama -hanke on aloittanut Nopeiden kokeilujen ohjelman, jonka avulla erityisesti pienet yritykset saavat nopeutettua fiksujen palvelujen kehitystä tuomalla ne protovaiheessa testattaviksi aitoon käyttöympäristöön. Ohjelmassa hankitaan pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön.
52 tarjouksen joukosta on nyt valittu ensimmäiset kokeilut. Ne liittyvät älykkääseen liikkumiseen, sähköpyöräilyyn, jätehuollon tehostamiseen, ruokahävikin vähentämiseen sekä paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.
Kaikissa valituissa kokeiluissa on jo toteutettu innovatiivinen palveluaihio, jota nyt jalostetaan eteenpäin. Nopeiden kokeilujen ohjelma tuo Kalasataman alueelle uusia resurssiviisaita palveluja, joista toivotaan kasvavan uutta liiketoimintaa. Kokeilut rakentavat Fiksua Kalasatamaa ja levitessään hyödyttävät yrityksiä ja koko kaupunkia. Asukkaat pääsevät keväällä 2016 kokeilemaan ja arvioimaan näitä uusia ratkaisuja.
Tiivistä yhteistyötä monella tasolla
Fiksun kaupunginosan kehittämiseksi järjestetään jatkuvasti erilaisia temaattisia työpajoja. Näissä pohditaan esimerkiksi sitä, millaisia ratkaisuja tarvitaan naapuruston vähähiilisyyteen tai elävyyteen. Työpajojen ja muun toiminnan kautta pyritään käynnistämään uusia hankkeita ja saamaan yrityksiä ja muita toimijoita pilotoimaan palveluitaan Kalasatamaan.
Fiksu Kalasatama on kokeilulaboratorio tulevaisuuden fiksuun ja viihtyisään kaupunkielämään. Jo nyt Kalasatama kiinnostaa kansainvälisesti: viikoittain kaupunginosaan tutustuu smart city -kehittäjiä ympäri maailmaa.
Paikallinen naapurusto on osa urbanisoituvaa maailmaa, jossa joka puolella samoihin kysymyksiin etsitään kestäviä vastauksia. Näihin ekologista, yhteisöllistä ja sujuvaa kaupunkielämää koskeviin kysymyksiin Fiksu Kalasatama kutsuu kaupunkiyhteisön kokeilemaan ratkaisuja.
Kalasatamaan valmistuu 2030-luvulle mennessä asuntoja noin 20 000 ihmiselle, nyt asukkaita on noin 2 000. Alueelle on tulossa myös 8 000 työpaikkaa. Fiksu Kalasatama totetuttaa Aika-strategian Avoimet innovaatioalustat -kärkihanketta.
Kuva: Jarmo Roiko-Jokela, Helsingin kaupungin kuvapankki