Siirry sisältöön

Kokemuksia avoimesta hanke­valmistelusta

04.09.2014 | 6AikaTampereUutiset

Kasvokuvassa vaalea mies

Matti Saastamoinen Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredeasta vastasi avoimen datan kärkihankkeen valmistelusta. Kärkihanketta työstettiin aluksi hankekumppaneiden kesken, mutta jo varhaisessa vaiheessa nähtiin huomattavia etuja siinä, että hankesuunnitelma ja budjetti avattaisiin kaikkien vapaasti kommentoitavaksi. “6Aika-strategian ytimessä ovat avoimuus ja yhteisöllisyys. Tällä tavoin toimimme itse niin kuin saarnaamme ja olemme luvanneet.” , Saastamoinen kiteyttää.

Ohjausryhmä hyväksyi hankehakemuksen avoimen valmistelun ja pian hankeluonnos oli Google Drive -palvelussa kaikkien luettavissa ja kommentoitavissa. Saadut kommentit tulivat valtaosin hankekumppaneilta ja avoimen dataan perehtyneiltä aktiiveilta. Sen sijaan niin kutsutulta suurelta yleisöltä ei kommentteja juurikaan tullut.

Kommentoinnin kautta saatiin aidosti hyödyllistä palautetta, jonka ansiosta hakemus selkeytyi niin sisällöllisesti kuin visuaalisesti. Saastamoinen linjaakin, että jatkossa voisi vielä tarkemmin harkita, mikä on oikea hetki avata hakemus avoimeen valmisteluun: mitä aiemmin saadaan ulkopuolisilta kommentteja, sitä enemmän ne voivat vaikuttaa suuriin linjauksiin ja itse strategian sisältöön. Mikäli taas halutaan kommentteja enemmän yksityiskohtiin, hankehakemus kannattaa avata vasta kun luonnos on hieman pidemmällä.

Antti Poikolan tekemä haastattelu julkaistiin heinäkuussa  2014 Open Knowledge Finland ry:n verkkosivuilla. Lue artikkeli täältä