Kiertotalous tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia jokaiselle yritykselle. Se tuo kilpailukykyä ja kasvua, mutta kestävästi toimiva yritys houkuttelee myös sijoittajia ja tulevaisuuden osaajia.
Kiertotaloudessa on erotettavissa viisi eri liiketoimintamallia:
- yritys voi pidentää tuotteen elinkaarta esimerkiksi korjaamisella ja kunnostamisella
- se voi myydä tuotetta palveluna, jolloin ostetaan toiminto tai suorituskyky omistamisen sijaan
- hyödyntää digitaalisia jakamisalustoja esimerkiksi vuokraukseen, myymiseen, jakamiseen ja uudelleenkäyttöön
- valmistaa tuotteita uusiutuvista raaka-aineista
- panostaa resurssitehokkuuteen ja kierrätykseen lisäämällä resurssien tehokasta käyttöä koko arvoketjussa, prosesseissa tai tuotteissa sekä hyödyntämällä sivuvirtoja.
”Etenkin tuote palveluna on iso muutos maailmalla ja se toimii lähes mihin tahansa asiaan tai toimialaan. Se on mille tahansa yritykselle mahdollisuus uuteen kasvuun”, sanoo kiertotalouden asiantuntija Daniel Kaufmann Sitralta.
Kaufmann antaa esimerkiksi rengasvalmistaja Michelinin, joka pelkän renkaiden myynnin sijaan alkoi myydä ajokilometrejä. Sen myötä renkaista kannatti tehdä entistä kestävämpiä ja käyttää materiaali uudelleen. Uusi liiketoiminta syvensi myös asiakassuhteita ja mahdollisti erilaiset lisäpalvelut kuten kuljettajien koulutuksen.
Jätteestä uusia tuotteita CircHubs-hankkeessa
6Aika-hankkeen CircHubs – Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja liiketoimintamalleja yrityksiä varten. Yksi hankkeessa mukana olevista yrityksistä on Global EcoProcess Services, jonka koko liiketoiminta perustuu kiertotalouteen. Global EcoProcess Servicesin EPSE-menetelmällä teollisuuden jätteiden raskasmetallit saadaan liukenemattomaan olomuotoon, jolloin jätteet menevät uudelleen kiertoon. Menetelmä perustuu EPSE-kemikaaliin ja pH:n säätöön, jolloin vesi puhdistuu metalleista ja syntyvä sakka on liukenematonta. Sakkaa voidaan käyttää uudelleen raaka-aineena.
”Jätteistä kiertotalouden tuotteiksi muunnetut tuotteet ovat tulevaisuutta. Meidän on ajateltava, mitä me jätämme lapsillemme”, toimitusjohtaja Jouni Jääskeläinen perustelee yrityksen liiketoiminta-ajatusta.
Global EcoProcess Services eli Epse Oy on selvittänyt laboratorio-olosuhteissa, että Tampereen Hiedanrannan alueella olevan 100 000 kuution rikkikiisujätteen raskasmetallit voidaan muuttaa vaarattomaan muotoon.
”Silloin jätettä ei tarvitse viedä kaatopaikalle, vaan se voidaan käyttää esimerkiksi parkkipaikkojen pohjaksi. Seuraavaksi esitämme Tampereen kaupungille pilotin järjestämistä”, Jääskeläinen kertoo hankkeen etenemisestä.

Kiertotalous auttaa yrityksiä uudistumaan
Suomen tavoite on olla edelläkävijä kiertotaloudessa ja tässä on Kaufmannin mukaan jossain määrin onnistuttukin. Etenkin kaupungit panostavat kiertotalouteen voimakkaasti ja yrityksissäkin sen potentiaali ja hyödyt ymmärretään hyvin. Toteutus voisi kuitenkin olla vauhdikkaampaa.
”Yritysten pitäisi ymmärtää kiertotalouden merkitys kilpailukyvyn ja uusiutumisen vuoksi. Toinen syy on ilmastokriisi ja resurssien ylikulutus. Tässä moni yritys haluaa olla osa ratkaisua. Kiertotalous on mahdollisuus hakea uutta liiketoimintaa ja kasvua tavalla, joka rasittaa vähemmän ympäristöä”, Kaufmann muistuttaa.
Myös monet sijoittajat ja tulevaisuuden osaajat arvostavat kestävää liiketoimintaa ja yrityksiä, jotka menestyvät aiheuttamatta ympäristöhaittoja. Kiertotalous parantaa yrityksen kilpailukykyä ja kannattavuutta kolmella tasolla: sen avulla voidaan minimoida hukka ja tehdä asiat tehokkaammin. Toisaalta se luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja ansaintamalleja. Materiaalin uudelleenkäyttö taas luo jälkimarkkinoita.
Kiertotalouden liiketoimintamalleista löytyy esimerkkejä Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -listauksesta
Uutisvinkki CircHubs-sivuilla: Ylöjärveläisyrityksen patentoitu menetelmä voi ratkaista kalliiksi tulevan jäteongelman – kiinalaisyritys ja Vantaan Energia ottavat koelaitokset käyttöön