Siirry sisältöön

KIEPPI-hanke kokeilee uusia ratkaisuja kauppojen ruokahävikkiin Espoossa

01.10.2020 | EspooUutiset

Kuva: Pexels

KIEPPI-hanke kokeilee tänä syksynä Espoossa uusia ratkaisuja ruokakauppojen hävikin vähentämiseksi. Espoon kaupunki ja Tyrsky-Konsultointi Oy pilotoivat Waste Hero -hävikkiasiantuntijapalvelua, jossa kaupan ruokahävikkiä torjutaan yksittäisten ja satunnaisten toimien sijaan järjestelmällisellä toimintatapojen läpikäynnillä ja uusilla, innovatiivisilla toimintamalleilla. Kokeilun ensisijainen tavoite on ehkäistä hävikkiä ennen sen syntymistä ja optimoida hävikkiuhan alla olevien raaka-aineiden hyödyntäminen esimerkiksi jatkojalostamalla niistä uusia tuotteita. Waste Hero -palvelu kokoaa kauppiaalle kaikki mahdolliset tavat vähentää hävikkiä, mistä kauppias valitsee omaan kauppaansa sopivat toimintamallit.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, ja kaupoissa on jo tehty paljon toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi. Vielä on kuitenkin tehtävää, sillä kauppojen osuus kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä on noin 18 % eli 65–75 miljoonaa kiloa. Tästä 15 % päätyy hyötykäyttöön. Suurin osa kauppojen hävikkiin päätyvistä tuotteista on tuoretuotteita, kuten hedelmiä, kasviksia ja leipää. Kokonaisuudessaan Suomessa syntyy ruokahävikkiä jopa 460 miljoonaa kiloa.

Nopeiden kokeilujen haku auki 4.10. saakka

KIEPPI-hankkeella on Espoossa auki yrityksille nopeiden kokeilujen haku, jossa etsitään jakamistalouden ratkaisuja. Tarjottavat ratkaisut voivat liittyä mihin tahansa Espoon asuinalueeseen ja kestävään arkeen liittyvään aiheeseen, kuten ruokaan, käyttötavaroihin tai liikkumiseen.

Myös Espoon Asunnot Oy on kiinnostunut uusista jakamistalouteen pohjautuvista ratkaisuista, jotka liittyvät seuraaviin teemoihin:

  • asukkaiden yhteiskäytössä olevien kerhohuoneiden käytön kehittäminen jakamistalouden mukaisesti
  • yhteiskäyttöön ja jakamistalouteen perustuvat esineet
  • yhteiskäyttöiset kulkuneuvot ja jaettava pysäköintioikeus.

Haku on auki 4.10. puolilleöin saakka Espoon kaupungin tarjouspalvelussa.

Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli -hanke KIEPPI on Tampereen, Turun ja Espoon yhteishanke. Ajankohtaista tietoa hankkeen muusta kehittämistyöstä KIEPPI-blogissa: https://kieppi-hanke.blogspot.com/

KIEPPI-hankkeen hävikkiruokakokeilussa Espoossa on mukana K-Market Kilo, jossa järjestetään hävikkipäivä lauantaina 10.10. klo 12–16. Kampanjapäivänä kerrotaan ruokahävikistä ja hävikin vähentämiseksi tehtävästä työstä. Asiakkaat saavat vinkkejä oman ruokahävikin taklaamiseksi, minkä lisäksi jaossa on myös kuluttajille suunnattu hävikkiruokaopas.

Lisätietoja:
Mia Johansson
erityisasiantuntija, Espoon kaupunki
mia.johansson(at)espoo.fi, puh. 040 553 0439