Turku City Data jalostaa dataa yritysten tarpeisiin.
Turku City Data kehittää teknologioita ja menetelmiä datan jalostamiseen ja hyödyntämiseen tekoälyn avulla. Yhtiö syntyi Smart and Wise Turku -kärkihankkeen eräänlaisena spin offina.
”Tavoitteena kärkihankkeessa oli jo alun perin lähestyä tiedonhallintaa uudella tavalla, yli toimialarajojen, ja saada tiedosta parempi hyöty irti. Kun menetelmiä pohdittiin, huomattiin, että tässä voisi olla elementtejä, jotka kiinnostavat muitakin. Yhtiömuoto oli perusteltu siksi, että voimme palvella muitakin kuin kaupunkia”, Turku City Data Oy:n toimitusjohtaja, Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira sanoo.
”6Aika-strategian Avoin data ja rajapinnat -kärkihanke nosti osaltaan esiin datan merkityksen, yritysten datan tarpeen ja loi kaupunkiin edelleenkin toimivan kehittäjäverkoston”, kehittämispäällikkö Tarja Vuorinen Turun kaupungilta kertoo.
“Oivalsimme, että kaupunki voi hyötyä datasta liiketoimintamielessä ja jalostaa dataa yritysten tarpeisiin”, Vira sanoo.
Turku City Data perustettiin keväällä 2019, ja toiminta lähti käyntiin lokakuun alussa.
Ratkaisuja tunnistettuihin ongelmiin
Tällä hetkellä tieto on hajallaan Turun kaupungin yli 500 tietojärjestelmässä. Tällaisen datan yhdistely on vaikeaa. Jotta tiedon päälle pystyy rakentamaan sovelluksia, se vaatii tiedon prosessointia muun muassa tekoälyn avulla. Tähän Turku City Data on etsimässä ratkaisuja.
”Rakennamme alustapalvelua, jossa hajanaisissa lähteissä oleva tieto voidaan julkaista rajapintojen kautta ja kehittää sen päälle sovelluksia”, Vira kertoo.
Vaikka Turku City Data toimii täysin kaupalliselta pohjalta, Turun kaupunki omistaa sen sataprosenttisesti. Yhtiön tarkoituksena on myydä yhdistellyn datan päälle rakennettuja ratkaisuja käytännön ongelmiin. Toisin kuin avattaessa dataa ilman ennakkotietoa käyttökohteista, Turku City Datassa tunnistetaan ensin jokin ongelma ja mietitään, miten sen voisi datan avulla ratkaista.
”Rakennamme ratkaisuja tunnistettuihin ongelmiin ja se ohjaa sitä, millaista dataa keräämme. Asiakas voi haluta esimerkiksi optimoida kotihoidon reitit, niin että matka-aika on mahdollisimman lyhyt. Tai suunnitella työvuorot tehokkaammin”, Vira havainnollistaa.
Ensimmäiset asiakkaat tulevat Viran mukaan Turun kaupungin konserniyhtiöistä. Kun malli on osoitettu toimivaksi, asiakaskuntaa on tarkoitus laajentaa. Vira uskoo, että myös muut kaupungit hyötyisivät Turun esimerkistä, sillä ongelmat ovat samoja kaikkialla. Turku City Datan toiminnasta hyötyvät myös kumppaneina toimivat paikalliset pienet yritykset, sillä ne saavat uutta liiketoimintaa ja kasvupotentiaalia yhteistyöstä Turku City Datan kanssa.