Helsingin Jätkäsaari on osoittautunut ainutlaatuiseksi kokeiluympäristöksi liikkumisen haasteita ratkottaessa. Pelkästään sataman takia alueella liikkuu yli seitsemän miljoonaa ihmistä joka vuosi.
Kaupunkien kasvaminen ja tiivistyminen on globaali trendi, joka näkyy myös Jätkäsaaren kaupunginosassa Helsingissä. Kun kaupunkiympäristö ja asuminen tiivistyvät, se pakottaa keksimään muita kuin henkilöautoihin perustuvia liikkumisen ratkaisuja. Jätkäsaari on esimerkki alueesta, jossa liikkumisen ongelmat konkretisoituvat.
”Kasvavissa kaupungeissa henkilöautoihin perustuva liikkuminen aiheuttaa ruuhkia ja tehottomuutta. Myös ilmastotavoitteet ovat iso trendi ja liikenteen päästöjä on painettava alas”, Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeen projektipäällikkö Janne Rinne Forum Virium Helsingistä sanoo.
Jätkäsaaressa haasteena on se, että alueelle pääsee autolla vain kolmea reittiä pitkin, joten siitä muodostuu liikenteen pullonkaula. Jätkäsaaressa on vilkas matkustajasatama, jonka kautta kulkee vuosittain seitsemän miljoonaa matkustajaa. Vasta rakenteilla olevalla alueella on myös paljon rakentamiseen liittyvää liikennettä.
Liikkumisen ongelmia on ratkottu muun muassa FinEst Smart Mobility -hankkeessa, Perille asti -hankkeessa ja niitä seuranneessa Jätkäsaari Mobility Lab -hankkeessa. Lisäksi Jätkäsaaressa toimii EU-rahoitteinen Mobility Urban Values -hanke, joka kannustaa ihmisiä valitsemaan kestäviä kulkutapoja pelillistämisen keinoin.
Perille asti kokeiluympäristöä rakentamassa
Maaliskuussa päättynyt Perille asti oli 6Aika-hanke, joka loi pohjaa älyliikenteen kokeilutoiminnalle Jätkäsaaressa. Ratkaisuja etsittiin hankkeessa nopeiden kokeilujen avulla. Osa kokeilutoiminnan malleista on siirtynyt Helsingin kaupungin vetämiksi.
”Nopeiden ja ketterien kokeilujen avulla on etsitty ratkaisuja liikenteen sujuvuuteen, asukkaiden ja matkailijoiden liikkumisen helpottamiseen, liikenneturvallisuuteen ja kulkuvälineiden jakamiseen”, Rinne kertoo.
Hankkeessa kokeiltiin muun muassa sovellusta venekyytien tilaamiseen, yhteiskäyttöautoilua, kuormapyöriä ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen sekä lasten kimppakyytejä jalkapalloharjoituksiin. Osa kokeiluista, kuten junioreiden kimppakyydit, ovat jääneet elämään ja voivat skaalautua suurempaan mittakaavaan.
”Kokeilut ovat antaneet mahdollisuuden jatkaa palvelujen kehittämistä ja tuoneet palautetta siitä, mihin suuntaan palvelua kannattaa viedä.”
Yrityksiltä vahva viesti kokeilujen tarpeellisuudesta
Rinne korostaa, että vaikka kokeilusta ei syntyisi heti kaupallista palvelua, on se voinut opettaa kaupungille paljon. Nopeat kokeilut tuovat kaupungille oppia esimerkiksi tulossa olevista teknologioista, joita voi hyödyntää muussa kehittämistyössä. Helsinki on oppinut paljon esimerkiksi älyteknologiaa sisältävän suojatien mahdollisuuksista ja siihen liittyvistä haasteista.
”Kaupungissa on koettu, että konkreettinen kokeilu on arvokasta. Helsinki kehittää merellistä strategiaansa ja vesiliikennekokeilut osaltaan havainnollistivat, millaisia teknologioita ja palveluja on tulossa.”
Rinteen mielestä Jätkäsaari on ympäristönä ainutlaatuinen. Se toimii luontevana testiympäristönä, jossa toteutuu Helsingin strateginen tavoite hyödyntää kaupunkia innovaatio- ja kokeilualustana.
”Jätkäsaaressa tehdyt kokeilut ovat saaneet paljon näkyvyyttä Suomessa ja kansainvälisesti. Kiinnostus ja tarve ovat osoittautuneet todellisiksi. Yrityskentältä on tullut paljon palautetta, että tällainen kokeilutoiminta on tarpeellista ja tervetullutta”, Rinne sanoo.