Siirry sisältöön

Innovaatiokilpailu vauhdittaa 5G-kehitystä

15.02.2016 | Uutiset

Oulun kaupunki ja Nokia yhdessä yrityskumppaneidensa kanssa julkistivat 10.2.2016 kansainvälisen 5GFWD-kilpailun. Kilpailu haastaa maailman innovatiivisimmat suunnittelijat, yritykset ja opiskelijat luomaan 5G-teknologiaa hyödyntäviä, ihmisten jokapäiväistä elämää edistäviä ideoita. Kilpailun haasteissa etsitään ratkaisuja joustavampaan sairaalavisiittiin, kehitetään digitaalista kauppakeskusta sekä ideoidaan tulevaisuuden työpäivää ja asiointia digitaalisessa kaupungissa.

Kaikille avoimessa 5GFWD-kilpailussa kisataan yhteensä 40 000 euron palkinnoista. Lisätietoa 26.2.2016 avautuvasta innovaatiokilpailusta ja ennakkorekisteröitymiset täältä. Innovaatiokilpailun finaali järjestetään Oulussa 10.6.2016.

Parempi elämä 5G:llä

Oulun 5GFWD-kilpailu etsii ihmisläheisiä ideoita kolmen kategorian voimin. Näitä ovat: Easy Living & Working!, Shopping Frenzy! ja Health Goes 5G!

– Digitaalisaation sanotaan haastavan kivijalkakauppaa. Uudessa kauppakeskus Valkeassa haasteeseen tartutaan innostuneesti. Ideoita etsitään juuri digitaaliseen palvelukokemukseen. Mitä tapahtuu ennen asiointia Valkeassa, asioinnin aikana tai sen jälkeen, Shopping Frenzy! -haasteen laatinut Osuuskauppa Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen sanoo.

Easy Living & Working! -haasteessa ideoidaan millainen tulevaisuuden langaton työpäivä voisi olla tai kuinka palvelevaa kaupungissa asiointi voisi olla esimerkiksi liikennetietojen, tapahtumien tai kavereiden paikannuksen osalta.

Health Goes 5G! -kategoria etsii elintärkeitä ideoita: Voiko perhe valmistautua sairaalassa käyntiin niin, että se olisi rauhoittava, tehokas ja viihtyisä? Voiko hoitohenkilöstö tietää matkalla olevasta potilaasta enemmän jo etukäteen? Millainen on tulevaisuuden 5G-ambulanssi?

Kilpailun kategoriat Easy Living! & Working! ja Shopping Frenzy! ovat avoimia kaikille osallistujille. Health Goes 5G! on suunnattu yrityksille, ja parhaat ideat pääsevät mukaan myös kahteen OuluHealthin pilottihankkeeseen. Kategorioiden voittajat palkitaan kukin 4 000 eurolla, ja niistä valittu Grand Prix -voittaja saa 10 000 euron palkinnon.

Oulusta 5G:n keskus

5G-teknologia vauhdittaa langattoman tiedonsiirron jopa 200-kertaiseksi nykyisiin 4G-verkkoihin verrattuna. Muutos on merkittävämpi kuin yksikään aikaisempi mobiiliverkkojen sukupolvenvaihdos: 5G voisi mahdollistaa esimerkiksi kirurgin työskentelyn kotoaan ja tarjota ennennäkemättömiä virtuaalisia pelikokemuksia. Suunnitelmien mukaan 5G-verkot otetaan kaupalliseen käyttöön vuoteen 2020 mennessä.

– Haluamme herätellä koti- ja ulkomaisia yrityksiä huomioimaan strategiassaan 5G:n roolin merkittävänä kilpailuetuna. Paikallinen ICT-ekosysteemi tarjoaa yrityksille ainutlaatuisen kehitysympäristön, mikä nopeuttaa tuotteiden tietä ideasta testaukseen ja markkinoille. Oulun yliopistolla ja VTT:llä on jo nyt 5G-testilaboratorio. Seuraava 5G-ympäristö rakennetaan Oulun yliopistollisen sairaalan OYS TestLabiin, BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo.

Kilpailu vahvistaa alueen merkittävää roolia yhtenä maailman 5G-kehityksen keskuksena. Oulu tunnetaan jo nyt kenties tärkeimpänä radioteknologian kehittäjänä maailmassa, ja yli 2,6 miljardia ihmistä hyödyntää alueella suunniteltua teknologiaa.

Innovaatiokilpailun järjestävät muun muassa Nokia, Oulun kaupunki, Technopolis, Oulun yliopistollinen sairaala, OuluHealth, 6Aika, Osuuskauppa Arina, Ericsson, VTT, Kempeleen kunta, Tyrnävän kunta, CorGroup, Sanmina, 9Solutions, Finavia ja Bittium.

Lisätietoja:
Juha Ala-Mursula
Johtaja, BusinessOulu
Juha.ala-mursula(at)businessoulu.com
Puh. 040 5597 020