Siirry sisältöön

HIPPA-hanke kutsuu yrityksiä Älykkään palveluasumisen innovaatio­kilpailuun

31.01.2019 | OuluUutiset

HIPPA-hankkeen Oulun toimijat ja alueelliset sidosryhmät kokoontuivat kehittäjäklubina tammikuussa 2019. Ensimmäisessä tapaamisessa oli mukana noin 20 henkeä. Kuva: Mikael Jurvelin

HIPPA – hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hankkeessa Oulussa käynnistettiin 28.1.2019 innovaatiokilpailu älykkäiden tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi. Hankkeessa etsitään ratkaisuja, jotka

  • aktivoivat turvalliseen ulkona liikkumiseen ja
  • parantavat asukkaiden, ammattilaisten ja koko asumisyhteisön turvallista, digitaalista viestintää.

Voittajat pääsevät ilmaiseksi mukaan tuote- ja palveluratkaisujen yhteiskehittämis-, testaus- ja kaupallistamistoimenpiteisiin (arvoltaan 500 – 5.000 euroa / toimenpide). Palkinto on yritykselle EU:n tukea de minimis -ehdon mukaisesti. Kilpailuun osallistutaan kirjallisesti, ja ehdotuksia voi lähettää 15.2.2019 asti. Mukaan pitää ilmoittautua 7.2.2019 mennessä. Kilpailuehdotus voi olla alustava idea tai jo pidemmälle mietitty tuote- tai palvelukonsepti.

Oulussa toteutettava innovaatiokilpailu on HIPPA-hankkeen ensimmäinen alueellinen kilpailu. Kilpailuja pidetään hankkeen aikana 2-3 jokaisella toteuttajapaikkakunnalla: Oulun lisäksi Tampereella ja Helsingissä. Mukaan voivat hakea kaikki suomalaiset älyratkaisuja kehittävät yritykset, joilla on y-tunnus. Helsingin ja Tampereen kilpailuihin liittyy pitchausosuus.

Katso tarkemmat osallistujan ohjeet täältä.

Haasteet lähtevät käyttäjien tarpeista

Ensimmäisen älykkään palveluasumisen innovaatiokilpailun haasteet muotoiltiin ja valittiin HIPPA-hankkeen Oulun kehittäjäklubilla. Koska HIPPA-hankkeen ydintä on kehittää älyratkaisuja käyttäjälähtöisesti, asiakastarpeiden kerääminen aloitettiin Oulussa opiskelijatyönä vuoden 2018 lopussa. Tarpeita kerättiin haastatteluissa ja työpajoissa:

  • ilman kotihoitoa kotona asuvilta
  • kotihoidon piirissä olevilta kotona asuvilta
  • kuntouttavassa päivätoiminnassa ja vuorohoitojaksoilla käyviltä kotona asuvilta sekä
  • tehostetun asumispalvelun asukkailta ja omaisilta

Oulun hanketiimi muotoili tarpeiden pohjalta tarvekuvauksia ja kehittäjäklubi valitsi niistä kaksi tärkeintä haastetta kilpailuun.

Keväällä 2019 tarpeiden ja toiveiden keruuta jatketaan erityisryhmien sekä palveluasumisen henkilöstön kanssa. Syksyllä on tämän pohjalta tarkoitus järjestää toinen innovaatiokilpailu, johon kehittäjäklubi pääsee jälleen valitsemaan haasteet.

hippa.metropolia.fi

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Kirsi Jokinen
projektipäällikkö
Oulun ammattikorkeakoulu
kirsi.jokinen(at)oamk.fi

Teksti:
Kirsi Jokinen, Päivi Meriläinen ja Minna Kilpeläinen

Kuvat: Mikael Jurvelin