Siirry sisältöön

Helsinki: Kiertotalous kaupunki­suunnittelussa

Helsinki halusi CircVol-hankkeessa (2019-2020) kehittää bio- ja kiertotalousyrityksille suunnattuja palveluja sekä edistää kaupunkisuunnittelun toimin sopivien kehitysalustojen ja sijoittumispaikkojen syntymistä Helsingin alueelle. Tavoitteena oli luoda edellytyksiä teollisille ja urbaaneille symbiooseille, joissa toisen jäte on toisen raaka-ainetta, ja toimijat tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti raaka-aineita, teknologiaa, palveluja ja energiaa.

Tämän selvityksen tarkoituksena on selvittää mitä kiertotaloudella talousjärjestelmänä tarkoitetaan ja miten lineaaritaloudesta siirrytään kiertotalouteen.

Aineistossa tuodaan esiin erityisesti miten kaupungit ja urbaani ympäristö asemoituvat kiertotalouden kokonaismalliin. Lisäksi avataan kaupungin roolia kiertotalousliiketoiminnan mahdollistajana.

Aineisto toimii tiiviinä ja hyvänä johdantoaineistona kaupungin työntekijöille (esim. kaavoittajille ja muille maankäytön ja kaupunkikehityksen asiantuntijoille) ja toimialoille kiertotalouteen liittyen.

Kiertotalous kaupungeissa -kalvosarja (pdf)

Helsinki kiertotalousyritysten sijoittumispaikkana, selvitys ja suositukset (pdf)

Helsinki kiertotalousyritysten sijoittumispaikkana, tiivistelmä (pdf)

Helsinki as a home to circular economy businesses, summary (pdf)

Kokonaisuuden ovat tehneet Gaia Consulting ja Ethica.