Siirry sisältöön

Helsingissä vähennetään ruokahävikkiä

23.03.2016 | HelsinkiUutiset

Helsingissä Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmaan valittu Foller vähentää reaaliaikaisen hinnoittelun ja viestinnän avulla ruoan hävikkiä sen koko elinkaaren ajan. Palvelu kannustaa vanhentuvien ruokien monipuoliseen käyttöön vaikuttaen samalla koko perheen ruoan kulutukseen. Foller esimerkiksi muistuttaa vanhenevasta ruuasta jääkaapissa.

Nopeiden kokeilujen ohjelma hankkii pieniä kokeiluja, jotka tuovat innovatiivisia palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Foller on yksi viidestä kevään 2016 aikana kokeiltavista palveluista. Palvelu pohjautuu sensoreihin, IoT-teknologiaan ja sähköisiin tunnisteisiin kuten esimerkiksi RFID.

Ruoan hävikki on valtava maailmanlaajuinen ongelma, sillä jopa kolmannes kaikesta tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Kauppiaat ja myyjät voivat Follerin avulla vaikuttaa ruoan hinnoitteluun ja markkinointiin reaaliaikaisesti – halutessaan myös täysin automaattisesti. Kun tuotteet saadaan myytyä tehokkaammin tuoreina, ruokahävikki vähenee.

Kalasataman asukkaat mukana

Nopeiden kokeilujen ohjelmassa Foller testaa ja kehittää palveluaan yhdessä Kalasataman asukkaiden kanssa. Palvelu muistuttaa jääkaapissa olevien ruokien vanhentumisesta, tarjoaa ostosvinkkejä sekä suosituksia käytöstä Parasta ennen -päivämäärän jälkeen. Lisäksi asukasta rohkaistaan jakamaan ylijäävä ruoka esimerkiksi naapuruston kanssa, mieluummin kuin heittämään pois ja ostamaan lisää.

– Testaamme Foller-palvelun käytettävyyttä ja toiminnallisuutta. Lisäksi selvitämme, kuinka paljon palvelu voisi säästää rahaa ja vähentää jätteitä ruoka-aineiden tehokkaamman käytön ansiosta, niin kotona kuin koko alueellakin. Kokeilun tulokset vaikuttavat suoraan palvelun ja liiketoiminnan kehittämiseen, kertoo Follerin perustaja Tomi Kankainen.

Taustalla laajaa osaamista

Muistutukset tulevat mobiilisovelluksen ja sosiaalisen median (Twitter, Facebook) kautta. Käyttäjien jääkaappien lämpötilaa, kosteutta ja valoisuutta seurataan TreLabin valmistamilla antureilla.

Folleria kehittävät yhdessä kolme yritystä: palvelukehitystoimisto LINK Design & Development sekä ohjelmistoyritykset TreLab ja Streamr. Foller syntyi LINK Designin päätettyä osallistumisesta Elisan IoT Innovation Challenge -kilpailuun kesällä 2015. Sen jälkeen ideaa on viety nopeasti ja määrätietoisesti eteenpäin. Foller onkin hyvä esimerkki ketterästä kehittämisestä: tiimi pyrkii viemään palvelunsa mahdollisimman pian kokeiltavaksi oikeaan toimintaympäristöön.

Marraskuussa 2015 Foller nappasi Innovation Challenge -kilpailun voiton Slushissa. Kisassa kannustetaan luomaan uudenlaista liiketoimintaa esineiden internetiä (IoT) hyödyntämällä.

Asutko Kalasatamassa ja haluat mukaan Follerin kokeiluun? Ilmoittaudu käyttäjäksi tästä.

Kuva: Visit Helsinki/Juha Kuva