Siirry sisältöön

CircVol – Maastotyöpaja: Happamien sulfaattimaiden tunnistusmenetelmät

Kartta latautuu...

Päiväys ja aika
09.09.2020
12:00 - 15:00

Tapahtumapaikka
Maastotyöpajan kokoontumispaikka: Holiday Club Caribian edessä


Varsinais-Suomen liitto järjestää Turussa osana CircVol-hanketta sekä yhteistyössä Tunnistus-hankkeen (Maastokäyttöisten tunnistusmenetelmien kehittäminen happamille sulfaattimaille -hanke) kanssa happamien sulfaattimaiden nopeiden tunnistusmenetelmien maastotyöpajan. Työpajan käytännön toteutuksesta vastaa yhteistyössä Åbo Akademi, Geologian tutkimuskeskus ja Suomen ympäristökeskus.

Maasto-osuuden aikana tutustutaan happamiin sulfaattimaihin näytteenotosta tunnistamiseen ja riskinarviointiin. Osallistujat pääsevät näkemään kenttäolosuhteissa erilaisia pikatunnistusmenetelmiä, kuten maanäytteiden vetyperoksidihapetusta sekä sulfaattipitoisuuden ja asiditeetin määrittämistä.

Maastokohde on Turun ylioppilaskylän ja Aurajokilaakson lähimaastossa, jonne saavutaan omilla kyydeillä. Kokoontuminen on Holiday Club Caribian edessä (Kongressikuja 1, Turku) klo 12:00. Tilaisuus kestää noin kolme tuntia. Mukaan tarvitset sään ja maastotyön mukaisen ulkovarustuksen. Tilaisuus on osallistujille ilmainen.

Poikkeustilanteesta johtuen osallistujamäärä on rajoitettu ja tilaisuus järjestetään kokonaan ulkona turvavälejä noudattaen. Yleisten ohjeistusten muuttuessa, voidaan työpaja joutua perumaan lyhyelläkin varoitusajalla. Hanke tarjoaa suojalasit, käsineet ja maskit osallistujille. Tilaisuudessa on tarjolla virvokkeita ja pientä välipalaa.

Maastotyöpajaan liittyy myös teoriaosuus, joka pidetään etätilaisuutena maanantaina 7.9. kello 13-15 Happamien sulfaattimaiden teoriaosuuden etäkoulutus Teams-yhteydellä. Etäkoulutukseen voit ilmoittautua sähköpostitse mirkka.visuri@ymparisto.fi tai liittymällä tilaisuuteen mukaan tästä Microsoft Teams -linkistä.

Teoriaosuuden ohjelma:

  • Tilaisuuden avaus (Hanketoimijat)
  • CircVol-hankkeen esittely (Jaana Jarva, GTK)
  • Tunnistus-hankkeen esittely (Mirkka Visuri, SYKE)
  • Happamat sulfaattimaat ja niiden tunnistaminen (Peter Österholm, Åbo Akademi / GTK )
  • Case Välimaa ja Matalahti CircVol-projektissa – happamat sulfaattimaat kiertotaloushankkeissa (Timo Tarvainen, GTK)
  • Kartoitus ja näytteenotto sulfaattimailla (Jaakko Auri, GTK / Stefan Mattbäck, GTK)
  • Riskinhallinnan periaatteet sulfaattimailla (Peter Österholm, Åbo Akademi / Jaakko Auri, GTK)
  • Happamien sulfaattimaiden tunnistaminen ja riskinarviointi pikamenetelmin – Kenttädemon vaiheiden läpikäynti (Miriam Nystrand, Åbo Akademi)
  • Keskustelua

Tervetuloa!